FOTO: srpskainfo

Rituali ovog davnog običaja mijenjali su se vijekovima, a suština same slave, da se porodica okupi oko slavskog kolača, uz žito i vino ostala je do danas ista.

Krsna slava je obilježavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice, kada pozivamo goste na slavski ručak. To povezuje porodicu, to jest, crkvu i dom.
 
Sveštenik čita molitvu, a potom pred ikonom podiže slavski kolač kao našu žrtvu u slavu Božiju i u čast svetitelja kojeg slavimo.
 
Sveštenici ukazuju na poseban značaj sječenja slavskog kolača i kako navode, siječe se krstobrazno.

 
- Poljubimo i kažemo: Hristos je među nama i Jeste i biće. A tu svi griješimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovječanstvu. I najvažnije je da nam život bude, ne samo promijenjen, nego i oplemenjen - rekao je sveštenik Jovanović za Kurir.
 
Podsjetimo, dan prije slave, domaćice mijese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima, ukrasima od beskvasnog tjesta, koji su simboli želja za blagostanje porodice. Različiti kreativni ukrasi nisu nastali bez simbolike tako da svaki od njih ima svoje značenje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )