FOTO: null

Ogromne fiskalne poteškoće posljednjih mjeseci sve više pritišću Federaciju BiH i sve njene institucije, zbog čega vlasti jedini izlaz i mogući spas od bankrota, ali i najavljenih socijalnih nemira, vide u novoj finansijskoj injekciji Međunarodnog monetar

No, istovremeno se postavlja i ključno pitanje: ako znamo da je MMF od vlasti isposlovao novi Zakon o radu, što je bio jedan od ključnih uslova nove tranše prijeko potrebnog kredita, da li je Federacija već sada u statusu "dužnika roba" (dužničkog ropstva) prema MMF-u?

Možemo li, naime, u budućnosti očekivati da ova međunarodna finansijska institucija, koja "operira" isključivo u fiskalno nestabilnim i polupropalim državama, BiH drži u šaci preko njenih vlasti, koje bespogovorno izvršavaju MMF-ove zahtjeve?

Profesor Vjekoslav Domljan, jedan od vodećih ekonomista i ekonomskih teoretičara u BiH, smatra da ovaj zaključak i te kako stoji.

"Iako je BiH trenutno umjereno zadužena država, ali samo zato što nam ne daju kredit, jer je međunarodno tržište kapitala zatvoreno za nas, trebalo bi da razmišljamo kako da se oslobodimo MMF-a. Vlasti bi morale imati takav plan koji bi obuhvatao pet do 10 godina", ističe Domljan.

On ne spori da je nužno osigurati nova sredstva, jer je velika nelikvidnost u cijeloj državi, ali i navodi neophodnost plana o izlasku iz aranžmana s MMF-om.

"Gdje je MMF, to onda znači da nešto nije u redu, jer je elementarno pravilo da, kad je MMF unutra, onda su strani investitori vani. Nema investicija, ali nema ni reformskih zakona u BiH. Sigurno se ništa ne radi", zloslutno zaključuje Domljan.

Esad Bajtal, sociolog, filozof i ekonomski analitičar iz Sarajeva, ide i korak dalje te zaključuje da je zadatak MMF-a upravo da stvori dužničko ropstvo.

"To je moderna kolonizacija. Svi mi radimo za njih - i nemamo ništa, a oni ne rade ništa - a imaju sve! A naši političari koketiraju s MMF-om i imaju od njih lične koristi", zaključuje Bajtal, koji podsjeća na islandski primjer izlaska iz dužničkog ropstva s MMF-om.

"A što se tiče najavljenih protesta, pitanje je samo hoće li nevolja uspjeti pobijediti strah? Sindikat štiti one s kojima su u sprezi, a u sprezi su s vlastima, jer je sindikat kupljen preko njihovih vođa, dok studenti šute. Imamo, nažalost, potpuno mrtvu studentsku populaciju", zaključuje Domljan.

Edin Ibrahimović, direktor "Bihaćke pivare", iako poslovni čovjek, priželjkuje proteste, ali ne i nemire.

"Mnogo je nepravde u ovoj državi, a na funkcijama je društveni šljam. I jedino letva ovdje nešto može promijeniti, jer tužilaštva su korumpirana, a društvo je jako raslojeno", naglašava Ibrahimpašić.

Smatra da su protesti mogući, ali da društvu nikako ne trebaju nemiri.

"Iz ove situacije, iz ove glibi, teško je izaći s istim ljudima. Sve treba resetovati", zaključuje direktor "Bihaćke pivare".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )