FOTO: null

Ukoliko do 25. marta mljekarima u Srpskoj ne budu isplaćena dugovanja po osnovu podsticaja, te ne dođe do dodatnog usklađivanja Pravilnika o podsticajima – uslijediće novi protesti, najvjerovatnije u Banjaluci, jedan je od zaključaka sa današnjeg okupljan

Pravilnik o podsticajima, u kome se nije našlo mjesta za prijedloge Udruženja poljoprivrednih proizvođača, upućen je u Odbor za zakonodavstvo, nakon čega će pred Vladu Srpske. Zajedno sa njim, pred Vladu će očigledno i oni kojih se pravilnik najviše tiče.

Ne prihvatamo da nam administracija donosi pravilnik, bez našeg uvažavanja. Pravilnik se tiče nas i mora postojati naša saglasnost, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac.

Usorac podsjeća da su podsticaji za poljoprivredu u Srpskoj na godišnjem nivuo 60 miliona KM, koliko se mjesečno izdvaja samo za plate administracije. 

- Kako za njihove plate ima novca, a za nas nema? – pita se on.

Žare Švrakić iz Gradiške dnevno proizvodi 800 litara mlijeka, a potraživanja od resornog ministrastva ne može ni da sabere:

- Mi smo razmišljali da se odreknemo svih sredstava koje Vlada kao izdvaja za poljoprivredu, jer, em su mizerna, em ih nema. Duguju nam 32 miliona KM iz ranijeg perioda, plus dugovanja za ovu godinu.

Ukoliko Vlada Srpske ne uvaži njihove stavove, mljekari najavljuju radikalnije mjere.

Uslijediće blokade puteva, blokada zgrade Vlade RS. Ako smo mogli ići u Gradišku, otići ćemo i u Banjaluku, kaže Neđo Gavrić, predsjednik Skupštine Udruženja mljekara Semberije i Majevice.

Bez isplate podsticaja nema ni proljetne sjetve,a to znači gašenje brojnih farmi već tokom ove godine – upozoravaju članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )