FOTO: null

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS raspisalo je juče konkurs za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove koji će biti otvoren do 27. novembra.

Ministarstvo će subvencionisati jedan procenat kamatne stope na kredite koje plasiraju komercijalne banke u Srpskoj po kreditnoj liniji Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Uslovi koje mladi i mladi bračni parovi treba da ispune kako bi mogli aplicirati za te subvencije su da imaju odobren kredit od poslovne banke koja ima sredstva iz IRB-a, zatim da nisu imali više od 35 godina kada su sklapali ugovor sa bankom i da su državljani Republike Srpske.

Od 2008. godine, otkad je u toku realizacija programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, odobreno je ukupno 2.615 subvencija, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta za subvencije je do sada obezbijedilo 5,8 miliona maraka.

- Iz budžeta RS za ovu namjenu u 2015. godini izdvojeno je 1,5 miliona maraka - poručuju iz ovog ministarstva.

A koliko je mladima značajan svaki vid pomoći i podrške kako bi kupili stan, najbolje znaju oni sami.

- Subvencije kamatne stope od jednog procenta su velika olakšica za sve mlade i mlade bračne parove koji ispune uslove i podignu neki od stambenih kredita - kaže predsjednik Omladinskog savjeta RS Miloš Blagojević.

On je naglasio da je u današnje vrijeme veoma teško steći sopstveni krov nad glavom.

- Veliki broj mladih prinuđen je da živi sa roditeljima, jer nemaju dovoljno novca za kupovinu stana, a ni uslove da podignu neki od stambenih kredita - rekao je Blagojević.

Iz tog razloga za svaku pohvalu je, kako kaže Blagojević, što Vlada RS omogućava već nekoliko godina ove subvencije.

- Koliko su subvencije kamatne stope značajne najbolje govori i podatak da ima sve više mladih zainteresovanih za podizanje stambenih kredita uz pomoć njih - kazao je Blagojević, napomenuvši da je ove godine bilo određenih tehničkih problema, jer su subvencije malo kasnile, zbog čega se nada da u idućem periodu neće biti sličnih poteškoća.

Zahtjev i adresa

Aplikaciona forma za podnošenje zahtjeva za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove stoji na sajtu Vlade RS (www.vladars.net), stranica Ministarstva porodice, omladine i sporta u rubrici konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.

Popunjenu aplikacionu formu i dokumentaciju neophodno je dostaviti poštom na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta, Trg Republike Srpske 1, sa naznakom "Za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove".


Male cvebe:

- od 2008. godine traje program subvencionisanja kamatne stope.


U tom periodu odobreno je ukupno:

- 2.615 subvencija

- obezbijeđeno 5,8 miliona maraka


Uslovi koje mladi moraju da ispunjavaju:

- da imaju odobren kredit od poslovne banke koja ima sredstva iz IRB-a,

- da nisu imali više od 35 godina kada su sklapali ugovor sa bankom

- da su državljani Republike Srpske

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )