FOTO: null

Centru za socijalni rad u Ugljeviku sve više se javljaju mladi bez posla koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, rekla je direktor Centra Dušica Stevanović.

"S obzirom na to da su radno sposobni, to pravo ne mogu ostvariti", kaže Stevanovićeva. 

Ona je navela da pravo na novčanu pomoć na području opštine Ugljevik ostvaruje 89 lica. U prvom polugodištu to pravo su stekla četiri korisnika. 

Za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica od početka godine podneseno je 37 novih zahtjeva, a zbog smrti ovo pravo prestalo je da važi za 11 korisnika. 

"Zahtjevi za ovo pravo neprestano se uvećavaju, naročito kod starije populacije. Ukupan broj korisnika trenutno je 176", navela je Stevanovićeva. 

Prema njenim riječima, jednokratnu novčanu pomoć u periodu januar - juni ostvarilo je 117 lica. Ta pomoć u prosjeku je iznosila 50 KM. 

Za pomoć i njegu u kući za šest lica Centar izdvaja od 50 do 300 KM, zavisno od potreba korisnika. 

Centar za socijalni rad u Ugljeviku u prvoj polovini godine nije imao urgentne slučajeve za smještaj u neku od ustanova socijalne zaštite, ali postoji interes. 

Stevanovićeva kaže da je sa područja ove opštine ukupno smješteno devet lica u ustanove socijalne zaštite. 

Ona je navela da Centar za lice koje je pokretno smještaj u nekoj od ustanova plaća 650 KM, a za nepokretno lice oko 740 KM, što zavisi od ustanove. 

Riječ je o Zavodu za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu, Zavodu za rehabilitaciju i liječenje duševno oboljelih u Jakešu, Zavodu za zaštitu djece i omladine u Pazariću i Domu za stara lica u Kiseljaku. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )