FOTO: null

Iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, filijala Bijeljina kažu da je greneralni problem zaposliti mlade, kako na nivou Grada, tako i na nivou Republike.

"Stopa nezaposlenosti u gradu Bijeljini je veoma visoka. Dosta je mladih nezaposlenih. Takođe, i na nivou Republike treba da se povede značajna briga o zapošljavanju mladih", kaže za BN televiziju Slavica Lukić, šef Kancelarije Zavoda za zapošljavanje, Bijeljina.

Nije rijedak slučaj, kaže Lukićeva da se susreću sa mladima koji bez obzira na kvalifikacije odbijaju zaposlenje kod privatnika. Razlozi za to su razni...

"Od male plate, putovanja do toga da za takve poslove nemaju podršku bračnog druga. Uglavnom, traže posao, navodeći gdje bi se rado zaposlili - u Opštini, Elektro Bijeljini, Termoelektrani, Penzionom i ostalim državnim institucijama i državnim preduzećima." 

Istovremeno, najpoželjnije državne firme su prebukirane dodaje ona:

"Treba mladi da shvate da ne mogu birati posao. Državna preduzeća i institucije su pretrpane. Tu je jako malo slobodnih radnih mjesta. Treba da prihvate posao kod privatnog poslodavca kojih ima itekako ozbiljnih i dobrih", zaključuje Lukićeva za BN televiziju.

Oni koji su imali sreću da se zaposle u BiH, bar prema anketama Agencija za zapošljavanje kažu da je na putu do posla presudno iskustvo. Nije malo ni onih koji kažu da su najvažniji znanje i vještine, ali ipak ključna karta je poznanstvo i veze.

Bilo kako bilo, najznačajniji je podatak da čak 74 odsto nezaposlene omladine u BiH traži bilo kakav posao, bez obzira na to da li je vezan za njihovu struku ili ne, i bez obzira na to ko upravlja firmom - domaći ili stranici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )