FOTO: InfoBijeljina.com

Na Javni poziv Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS, za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 40.000 maraka za samozapošljavanje, prijavilo se 8 korisnika.

Grant je namijenjen nezaposlenim inžinjerima poljoprivrede koji žele da pokrenu posao i stečeno znanje na fakultetu iskoriste na svom seoskom imanju a uslov je da budu nosioci nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva i da nisu stariji od 40 godina. Iako je rok za apliciranje ovih sredstva 31. maj, u resornom ministarstvu na osnovu iskustava iz ranijih godina, očekuju da će zainteresovanih mladih agronoma biti više. Oni koji su iskoristili ovu pomoć, ubiru plodove svog rada. 

Diplomirani inženjer poljoprivrede Darko Đokić iz Čađavice ovaj podsticaj je već ostvario. Dobijena sredstva usmjerio je u proizvodnju mlijeka, a omogućiće mu ostanak na selu i porodičnom gazidnstvu. 

 

- Na Birou za zapošljavanje sam bio od 2018. godine. Posao sam tražio aktivno. Nekih ponuda u poljoprivrednim apotekama sam imao, ali su to bili slabo plaćeni poslovi. Umjesto da tavorim i sastavljam kraj s krajemo, odlučio sam da pokrenem vlastiti posao. Nakon što sam dobio sredstva, nabavio sam muzna grla, opremu i mehanizaciju – priča mladić za portal InfoBijeljina. 

Njegova porodica dugo je sadila duvan ali su su zbog neisplativosti smanjili površine pod ovom industrijskom biljkom i opredijelili se za proizvodnju mlijeka. 


- Imamo pet grla u muži koja dnevno proizvedu nekih 70 litara mlijeka. Planiram izgradnju još jednog objekta i povećanje broja muznih grla na 20. Stočna hrana je nešto pojeftinila, premije za mlijeko solidne i redovne. Aplicirao sam i za podsticaj za mehanizaciju pa namjeravam da kupim novi traktor, rotodrljaču i plug. Tih 50 odsto povrata sredstva koje obezbjeđuje resorno ministarstvo mi mnogo znači. Iako je ova proizvodnja kompleksna i zahtijevna, mnogo mi znači znanje stečeno tokom školovanja – kaže mladi poljoprivrednik.  


Za Darka nikada nije bilo dileme, uvijek je želio da živi od poljoprivrede, a mladim inženjerima koji su bez posla poručuje da uzmu podsticaj i ostanu u svom domaćinstvu.  

Iz republičkog budžeta za podsticaj za samozapošljavanje mladih agronoma do sada je izdvojeno  više od milion i 600.000 maraka.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )