FOTO: null

Mlada Ugljevičanka Suzana Mijić - apsolvent na departmanu za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu ovogodišnji je dobitnik opštinskog priznanja Opštine Ugljevik – Zlatna medalja “Filip Višnjić”.

Svojim znanjem iz oblasti fizike izdvajala se još u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Ugljeviku gdje je bila nosilac diplome "Vuk Karadžić" . Odličan đak bila je i u Gimnaziji „Filip Višnjić“ u Bijeljini, pokazavši sjajan uspjeh na regionalnom takmičenju iz fizike.

Suzana je nedavno uzela učešće na  seminaru koji je, po prvi put, organizovala Internacionalna asocijacija studenata fizike ( IAPS)  na temu fuzije. Seminar je trajao četiri dana, od 26.9.2015. do 1.10.2015.godine. 

Četrdeset studenata fizike iz cijelog svijeta, među njima i Suzana Mijić, posjetili su London, odnosno Oxford, na kome su imali predavanja iz oblasti plazme i interakcije plazma-laser, kao i obilazak laboratorija. Studenti su sljedeći dan posjetili Culham, centar za fuzionu energiju, gdje su imali prezentaciju o JET-u, najvećem fuzionom reaktoru na svijetu, kao i obilazak JET-a. Posljednji dan su proveli na Imperial College-u na kome su imali priliku da vide laboratorije koje se nalaze na tom koledžu i da razmjenjuju utiske i iskustva sa studentima koji pohađaju PhD na Imperial College-u.

U oktobru je učestvovala u radionici FiSST (Fusion in Serbia: Stellarators and Tokamaks) u Beogradu, gdje je imala priliku da sluša predavanja o tokamaku i stellaratorima, kao i da radi eksperiment na GOLEM tokamaku.

- "Fizika je moj izbor, i sa sigurnošću tvrdim da nisam pogriješila kada sam izabrala taj poziv, a ono što mi se dopada kod fizike jeste izučavanje kako makro, tako i mikrosvijeta. Fizičari vole da stalno preispituju sve oko sebe, stalno da istražuju, da traže nove ideje, teorije, da opisuju procese koji se odvijaju kako na Zemlji tako i na drugim planetama iz Sunčevog sistema, isto tako vole da izučavaju Univerzum. Ono čime bih ja voljela da se bavim u budućnosti jeste nuklearna fizika ili plazma - četvrto agregatno stanje koje ispunjava vise od 99% Univerzuma, mada i nanotehnilogija je jako zanimljiva. Fizika je zapravo sama po sebi zanimljiva, koju god oblast da izaberete", objašnjava Suzana za naš portal InfoBijeljina.

Najveću podršku Suzani pružaju roditelji koji su tu uvijek da je ohrabre kada  joj je teško. Oni su moj oslonac i zahvaljujuci njima sam u mogućnosti da ostvarim svoje snove, kaže Suzana.

Kada nije u svom “svijetu atoma” ova perspektivna djevojka  svoje slobodno vrijeme provodi kao  i ostale mlade osobe, šeta, pije kafu sa drugaricama i drugovima, druži se sa prijateljima i rodbinom kada dođe u rodni Ugljevik.
Volim da idem u pozorište i u bioskop, ali i da putujem, i naravno putujem kada mi finansije to omogućavaju, kaže ova mlada buduća naučnica.

Suzana je nedavno primljena na još jedan kongres, koji se održava u Pizi i Firenci u decembru, i tamo će imati prilku da stekne znanje i praksu iz nelinearne spektroskopije, nanotehnologije i nanonauke.

Ova vrijedna studentkinja, kako kaže, u planu je za sljedeću godinu  da posjeti CERN i ICPS (International Conference of Physics Students) koji se održava na Malti, a kao glavne faktore svojih dosadašnjih i planiranih  budućih uspjeha navodi rad, disciplinu i dobru organizaciju.

Piše: Snežana Milošević

.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )