FOTO: null

U zatvoru je najbitnije da na vreme shvatite gde se nalazite, onda je sve lakše, navodi u ispovesti za „EuroBlic“ dvostruki ubica Milenko Drakul (62) tokom naše posete KPZ Foča.

Najstroži zatvor u Srpskoj je kompleks bivše kasarne Austrougarske vojske nedaleko od centra Foče sa nekoliko novih građevina opasanih zidinama i bodljikavom žicom, koje su smeštaj ubicama, pedofilima i razbojnicima.

Iako izgleda nemoguće da u ovakvim uslovima vladaju red, rad i disciplina, KPZ Foča danas je sve samo ne problematična ustanova. Pravila su jednostavna - osuđenici koji poštuju kućni red i imaju primerno vladanje uživaju i povlastice, koje uključuju rad u različitim sekcijama i zanatima. Ubice i drugi osuđenici tako prave remek dela kao što su ikone ili drugi predmeti od drveta, izrađuju nameštaj koji se pre rata u BiH izvozio i na tržište SAD.

Oni „neukrotivi“ smešteni su u izdvojenom C odeljenju, takozvanom „srpskom Alkatrazu“.

Drakul je nakon 10 godina primernog vladanja u zatvoru nagrađen radom u poluotvorenom delu - Ekonomiji.

- Ustajem u šest ujutro i odlazim na posao u ložionicu, zatim vešeraj i na održavanje higijene u prostorijama zatvora. Svima je najveći neprijatelj u zatvoru vreme, ali kada ne pravite probleme i poštujete kućni red, stičete uslove da radite. Već dve godine radim na Ekonomiji, izvan zatvora, i daleko mi je lakše nego unutar zidina - prepričao je Drakul robijaški dan.

Dodaje kako je tokom boravka u KPZ Foča imao mnogo situacija u kojima su ga drugi osuđenici provocirali, ali nije reagovao, jer je, kako kaže, znao da bi mu to donelo više štete nego koristi.

Drakul je od ubice u KPZ Foča postao jedan od najprimerenijih osuđenika za kojeg vaspitač sa dugogodišnjim iskustvom Milenko Hadživuković ima samo reči hvale. Drakul je ujedno primer uspešne resocijalizacije u zatvoru u kojem godinama nije bilo ozbiljnih incidenata.

Hadživuković otkriva da su upravo ubice najfunkcionalniji osuđenici.

- Jedan od osnovnih preduslova za rad u poluotvorenom delu jeste ponašanje osuđenika. Imamo grupe od A do C. Kao dugogodišnji vaspitač smatram da je osuđenicima najveći problem vreme i da im izdržavanje kazne dosta olakšava ako im je dan sadržajan - navodi vaspitač.

Pomoćnik direktora KPZ Foča Željko Bodiroga ističe da se u zatvoru velika pažnja posvećuje psihološkoj proceni osuđenika, od njegovog dolaska i tokom izdržavanja kazne. U proceni učestvuje pet stručnjaka.

- Te procene u cilju stvaranja profila ličnosti su nešto što ne prestaje, jer se radi o živim ljudima. Ne možete sve odmah utvrditi, a ukoliko uspešno nadograđujemo njegovu ličnost imaćemo korisnog člana društva - objasnio je Bodiroga.

Luksuzni bungalovi

Kao primer pozitivnog rada poluotvrenog dela zatvora ističe se kompleks „Brioni“ koji je smešten na adi Ćehotine, nekoliko kilometara od centra Foče, i u kojem radi 11 osuđenika.

Ovaj kompleks, osim luksuznih bungalova i smeštaja kojeg se ne bi postideli ni hoteli sa nekoliko zvezdica, nudi odličnu kuhinju i ugođaj koji je dostupan apsolutno svima.

Osim „Briona“, u KPZ Foča ponosni su na svoju farmu u čijem sastavu je više hiljada koka nosilja, svinja, krava i bikova i ovaca.

Pola miliona jaja

Podaci KPZ Foča pokazuju da je ove godine 118 krmača oprasilo 817 prasadi, od 16 krava muzara proizvedeno 27,7 hektolitara mleka i 1,6 tona sira. Od 2.796 koka nosilja proizvedeno je 468.560 konzumnih jaja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )