FOTO: InfoBijeljina

U selima Semberije uočen je problem zaštite lokalnih i nekategorisanih puteva jer mnogi mještani vrše uzurpaciju putnog pojasa, zasipaju kanale i zaoravaju kolovoz i bankine, navodi se u informaciji o stanju puteva gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalnu djelatnost.

"Mnogi mještani iznose zemlju na kolovoz prilikom obrade zemlje, ne sasijecaju rastinje i drveće na međama između puta i parcela, nelegalno grade masivne ograde i objekte kojim umanjuju preglednost i ugrožavaju bezbjednost saobraćaja. Radi zaštite puteva neophodno je obustaviti ovu negativnu aktivnost i praksu", ocijenjeno je u materijalu pripremljenom za decembarsku sjednicu Skupštine grada.

Nadležni navode da sama aktivnost komunalne policije i saobraćajnog inspektora u ovom momentu nije dovoljna da bi se sva putna mreža na području grada kvalitetno zaštitila i da je s tim ciljem neophodna saradnja inspektora, mjesnih zajednica i naročito sudova.

Načelnik Komunalne policije u Bijeljini Ratomir Draganić rekao je Srni da su na seoskim putevima za devet mjeseci izvršili 165 pregleda, sačinili 63 zapisnika kojima je konstatovano da nešto nije u redu i izdali 46 rješenja kojima je naloženo da se uočeni problemi otklone.

On kaže da mještani najčešće tako i urade, a u dva slučaja kada nisu postupili po rješenju izdati su im prekršajni nalozi.

Za ovaj prekršaj predviđena kazna za fizička lica je od 200 KM do 500 KM.

Navodeći da se dešavalo da nekategorisani putevi budu zaorani, prepriječeni, prekopani kanalima za prolazak vode, Draganić navodi da je najčešći problem, ipak, njihovo zarastanje u žbunje i dreće.

Putnu mrežu u Bijeljini čini 225 gradskih ulica dužine 175 kilometara, 259 kilometara lokalnih puteva i 1.500 kilometara nekategorisanih puteva.

Godišnje se na puteve ugrađuje oko 100 novih saobraćajnih znakova.

U resornom gradskom odjeljenju ocjenjuju da je trenutno stanje ulica u Bijeljini solidno i navode da je obavljeno krpljenje udarnih rupa, te da se na tome kontinuirano radi dok dozvoljavaju vremenski uslovi.

Bijeljina ima osam lokacija na kojima je saobraćaj regulisan svjetlosnom signalizacijom i 13 raskrsnica sa kružnim tokom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )