FOTO: null

Građani, čije su kuće uništene ili oštećene u poplavama 2014. godine, mogu računati na novu pomoć Evropske unije u iznosu od 40 miliona evra.

Razvojni program Ujedinjenih nacija objavio je do 9. novembra javni poziv za izbor korisnika, a pravo učešća imaju svi koji ranije nisu koristili pomoć Evropske unije. Projekat provode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije u saradnji s lokalnim zajednicama. Evropska unija je nakon poplava u Bijeljini u obnovu kuća i javnih objekata uložila 10,5 miliona maraka.

Jovo Mićić sa suprugom i dvoje djece izbjegao je 1992. godine iz Zenice. U rodnom selu ostalo mu je sve što je njegova porodica do tada stekla. Nakon završetka rata u BiH skućio se teškom mukom u Popovima kod Bijeljine. Međutim, njegova sreća što konačne ima vlastiti krov nad glavom nije dugo trajala. Vodena stihija 2010. godine nanijela je ogromnu štetu njegovom domaćinstvu, a vodena neman nije ih poštedila ni 2014. godine.

- Voda mi je ušla u kuću do prozora. Apsolutno sve, namještaj, bijelu tehniku, garderobu, obuću, sve smo morali izbaciti. Mijenjali smo podove, a zidovi su se isušivali mjesecima. Dobio sam od Vlade RS vaučer od 5.000 KM, ali to s obzirom na stopostotnu štetu nije bilo dovoljno da se sve obnovi. Uradili smo ono najnužnije - kaže Mićić.

On napominje da će ukoliko uđe u ovaj program i dobije donatorska sredstva, zamijeniti stolariju na kući i nabaviti stvari koje su njegovoj porodici neophodne, a što sam ne može.

I Borka Tešić se nakon protjerivanja iz Viteza sa mužem i ćerkom skućila u semberskom selu Popovi, gdje žive od poneke teško zarađene dnevnice. Nadaju se da će im strani donatori pomoći da dobiju novi krov nad glavom. Dvije poplave potpuno su im uništile montažnu kuću, koju su popravili i osposobili za život.

- U ovom objektu smo 14 godina i mnogo nam je hladno, jer više nema izolacije ispod kuće. Sve se nadamo da ćemo dobiti pomoć kako bi obnovili kuću - kaže Borka.

Evropska unija odobrila je dodatnih 40 miliona evra za oporavak od poplava u BiH. Dio novca namjenjen je za uređenje obala rijeka koje su se izlivale, a oko 12 miliona evra predviđeno je za obnovu kuća koje nisu bile u ranijem programu.

Koordinator projekta za grad Bijeljina Vlado Simeunović kaže da gradska uprava treba da obezbjedi 5.000 KM po svakom obnovljenom objektu i tehničku dokumentaciju.

- Formirali smo četveročlanu komisiju za pregled dokumentacije koju korisnici dostavljaju, a nakon toga biće formirana preliminarna lista onih koji ispunjavaju uslove. Na spisku imamo 48 kuća koje je neophodno potpuno izgraditi i nadamo se da će se korisnici kojima je pomoć najpotrebnija prijaviti. Najviše ih je u savskom pojasu, selima Brodac, Velino Selo i Balatun - rekao je Simeunović.

Pojašnjava da je u okviru ovog donatorskog programa predviđeno da domaćinstva dobiju i grantove za ekonomsko osnaživanje. On dodaje i da ni radovi na obnovi poplavljenih domaćinstava trebalo da počnu već na proljeće, sa novom građevinskom sezonom.

Poplavljene 22.000 kuće

Na području Bijeljine bilo je poplavljeno oko 22.000 kuća, javnih i privrednih objekata, a donirani novac Evropske unije ranije su korištena za obnovu 800 objekata, među kojima su, osim kuća, bile i škole i domovi kulture. Ipak, najviše novca , blizu 23 miliona KM u obnovu Semberije, nakon katastrofalnih poplava, uloženo je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )