FOTO: pixabay

Ova relativno česta pojava u ranom djetinjstvu, polako se gubi u adolescentnom periodu i nije znak nikakvog emocionalnog ili psihološkog poremećaja.

Veliki broj mališana hoda u snu, na opšte zaprepašćenje roditelja, jer ne znaju šta se sa njihovim djetetom zbiva. Ova relativno česta pojava u ranom djetinjstvu, polako se gubi u adolescentnom periodu i nije znak nikakvog emocionalnog ili psihološkog poremećaja, poručuju stručnjaci.

Postoje pretpostavke da se nasleđuje, traje uglavnom nekoliko mjeseci ili godina i spontano prestaje bez ikakve terapije.

Zato, ako zateknete mališana da hoda u snu, ne budite ga, jer to može da ga prepadne. Odlučno ali nežno vratite ga u krevet, tiho mu govoreći da ostajete pored njega.

U fazi mjesečarenja dijete nije uopšte svjesno svojih postupaka. Obično se dešava u dubljem snu, u trećoj i četvrtoj fazi kada ga je teže probuditi. Ako se i probudi, nekoliko minuta se osjeća pospano i dezorijentisano. Djeca najčešće hodaju sat ili dva nakon što utonu u san, a to može da traje i do 20 minuta. Na kraju se uglavnom sami vraćaju u krevet, ne sjećajući se svog noćnog izleta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )