FOTO: null

Skupština grada Bijeljine usvojila je danas odluku o mjerama za unapređenje sistema zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda, koja podrazumijeva značajno materijalno i kadrovsko jačanje Civilne zaštite u ovoj godini, te izgradnju i sanaciju vodoprivr

U obraćanju odbornicima, direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić rekao je da su mnogi od projekata navedenih u ovom dokumentu već završeni ili su radovi u toku. 

On je istakao da je riječ o investicijama većim nego što je u vodoprivredne objekte na području Semberije ulagano prethodnih 30 godina. 

Prema njegovim riječima, vrijednost radova na šest projekata u Semberiji koje finansira Vlada Republike Srpske iz kredita Evropske banke je viša od sedam miliona KM, dok je 13 projekata koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti vrijedno gotovo pet miliona maraka. 

Anđelić je najavio da će Fond solidarnosti obezbijediti novac za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju drinskog nasipa, za šta su pripreme u toku, dok će izgradnja biti finansirana kreditom Svjetske banke. 

Klub odbornika SNSD-a tražio je da konačno bude riješen problem ispusta na Pavlovića putu koji sprečava prirodni protok rijeke Drine, kao i da se otklone prepreke za čišćenje starih tokova rijeke u brojnim mjesnim zajednicama. 

Prema danas usvojenoj odluci, za opremanje Civilne zaštite ronilačkom opremom, 

ribarskim čizmama i kombinezonima predviđeno je 25.000 KM iz gradskog budžeta Bijeljine, dok će 6.000 KM biti izdvojeno za obuku jedinica za spasavanje. Planirano je i zapošljavanje mladog stručnjaka u Službi civilne zaštite. 

Mjere koje je Skupština grada danas usvojila proizilaze iz dokumenta Procjena ugroženosti grada Bijeljina od elementarne nepogode i druge nesreće, koji je usvojen u u martu. 

U dokumentu o procjeni rizika po grad navodi se da Bijeljina ima ukupno 133 kilometra vodotoka, od čega je Sava na sjevernom području, dužine 34,2 kilometra, i njena najveća pritoka Drina na istočnom području grada, dužine 48 kilometara. 

Od poplava je potencijalno ugroženo 50.000 stanovnika koji žive uz vodotoke. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )