FOTO: nezavisne.com

Političari, kao javne ličnosti na visokim funkcijama, moraju biti primjer svima, te biti još revnosniji u pridržavanju epidemioloških mjera, a umjesto toga nerijetko svojim bahatim ponašanjem, kršenjem predloženih epidemioloških propisa, šalju poruku da su mjere tu za građane te da se na njih ne odnose.

Mišljenja su ovo sagovornika "Nezavisnih novina" u vezi s time što se upravo političari rijetko pridržavaju propisanih mjera, kao što su nošenje maski, držanje fizičke distance i zabrane okupljanja velikog broja osoba, a iste mjere javno propagiraju i na njih upozoravaju građanstvo, te često kao glavnog krivca za sve veći broj zaraženih, ali i umrlih okrivljuju građane. Iako se odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i dalje propisuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, posljednji u nizu primjera da se ovo sve rjeđe poštuje je i sjednica Skupštine grada Banjaluka, koja je prekinuta zbog toga što je čak šest odbornika pozitivno na virus korona.
 
Naime, Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, juče je prekinuo skupštinsko zasjedanje i odbornici su testirani na virus korona nakon što su bili u kontaktu sa Dragoslavom Topićem, šefom Kluba odbornika SNSD-a, koji je pozitivan na ovaj virus.
 
Kako je za "Nezavisne novine" rekla Nevena Todorović, odbornica u gradskom parlamentu iz reda SNSD-a i direktorica Doma zdravlja Banjaluka, ona je jedna od rijetkih odbornika koji zaštitnu masku nose na svakom zasjedanju Skupštine grada Banjaluka i ističe da je skida jedino ako drži duži govor ili pije vodu.
 
"Građani treba da nose maske da štite sebe i svoje najbliže, a svi mi koji obavljamo bilo kakvu javnu funkciju moramo da budemo još revnosniji, da pokažemo građanima da poštujemo sve ono što određene republičke i gradske institucije donesu i da pokažemo da mi štitimo i sebe i svoje građane, te da sve preporučene mjere nisu uzalud", navela je Todorovićeva, dodajući da masku nije nosila jedino kada je držala desetominutni govor, ali da ju je imala tokom kraćih diskusija.
 
Kazala je da se trenutno, zbog kontakta sa zaraženim kolegom odbornikom, nalazi u izolaciji. 
 
"Iako sam prebolovala koronu i dva puta sam vakcinisana, prema pravilima Instituta idem u izolaciji i tu nema nikakve priče", zaključila je Todorovićeva. Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska i šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je da je u javnosti prisutan trend negativne kampanje u vezi s virusom korona. "Izgleda da su svima mjere dosadile i da imamo negativnu kampanju u vezi s virusom korona, mjerama ali i vakcinacijom. To je dokaz koliko smo nezrelo društvo. Samo u BiH, posebno u RS se priča da kiseonik ubija, a ne liječi ljude, da pacijente ubijaju doktori, a ne kovid", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine". Na bahatost političkih funkcionera upozorio je i Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, koji navodi da su upravo oni najodgovorniji za trenutnu situacija, dok s druge strane krivicu za 20 preminulih svaki dan svaljuju na građane.
 
"Istovremeno šalju poruku svojim ponašanjem i nepridržavanjem svih mjera - od nošenja maski do držanja distance - da mjere važe samo za obične građane. Pored toga što šalju poruku, time podstiču ponašanje koje nije prikladno za vrijeme pandemije", naveo je Vukelić za "Nezavisne novine", dodajući da političari ne noseći maske i okupljajući građane na skupovima podstiču ljude da slijede njihov primjer.
 
"To je izuzetno bahato i neodgovorno s njihove strane. Pored toga što ne predlažu nove mjere kako da se zaustavi rast broja zaraženih i umrlih, koriste svoje vrijeme u jalove političke priče, te se ponašaju kao da je pandemija iza nas", rekao je Vukelić. Da situacija nije bolja ni u FBiH, za "Nezavisne novine" potvrdio je Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, koji ističe da javne ličnosti treba da budu uzor.
 
"To je jedan od razloga što sam se prvi u FBiH vakcinisao, jer sam i prije obećao da ću se prvi vakcinisati čim stignu vakcine. Važno je održati svoju riječ i biti primjer", rekao je Drljević, dodajući da je potrebno naći mehanizme kažnjavanja koji će važiti za sve građane bez izuzetaka.
 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )