FOTO: null

Mitrovdanski vašar ponovo se vratio u Bijeljinu. Nakon pauze od 2008. godine, vašarom je oživljena i tradicija bijeljinske Kupusijade.

Veliki broj izlagača, gostiju iz Srbije i posjetilaca okupio se na vašaru, da vidi sve ono najlepše i najvrednije što je u protekloj godini proizvedeno u Semberiji. Organizatori su najavili da će Mitrovdanski vašar da postane tradicionalna manifestacija.

S jeseni svi putevi vode pravo u Bijeljinu - na Mitrovdanski vašar. Sve ono što to je plodna zemlja izrodila i što su vrijedne ruke stvarale, u sajamskoj hali i na platou ispred, proizvođači, zanatlije i udruženja ponosno su prikazali.

Moja ideja je bila da ponovo oživimo Mitrovdan, dan kada evociramo uspomene na prošla vremena, da ukažemo poštovanje starim zanatima. Ono što imamo jeste i jedan proizvod koji zaslužuje poštovanje, a to je semberski kupus”, rekao je sponzor Mitrovdanskog vašara, direktor “Sprektar Drinka” Đorđe Slavinjak.

“Hoćemo da očuvamo tradiciju i da pokažemo mladima da tradiciju treba čuvati. Na našem štandu danas je kultura, tradicija i istorija jednog naroda, zemlje, regiona i šire”, kaže predsjednica Udruženje “Bijeli anđeo” iz Dvorova kod Bijeljine Radinka Todić.

Vlasnik firme “Med-impex” iz Zabrđa kod Ugljevika Gavro Stjepanović ispričao je kako je kao dječak dolazio da ocem na Mitrovdanski vašar.

“Sjećam se Mitrovdanskog vašara kao mali. Otac me vodio da me obuče, jer se ovdje prodavala polovna garderoba. U to vrijeme to je bilo in i moderno”, priča Stjepanović koji danas ima svoju firmu i na sajmu je prikazao proizvode koje pravi.

Organizatori najavljuju da će Mitrovdanski vašar postati tradicionalan.

“Mitrovdanski vašar će se vratiti u Bijeljinu i mi nećemo odustati od tradicionalnog vašara”, ističe direktor AD “Grad” Slaviša Cacanović.

U izobilju ića i pića, neizostavno se krčkao i svadbarski kupus. Najbolji kuvari i gosti iz Mrčajevaca pokazali su šta znaju i umiju na revijalnoj kupusijadi.

“Nije samo dovoljno imati samo svadbarski kupus, potrebne su i zemljane posude i svi začini da bi kupus koji se sprema bio najbolji”, ispričao je Milun Tošić iz Mrčajevaca koji je “majstor svog zanata” u pravljenju svadbarskog kupusa.

Na vašaru je bilo za svakog po nešto. Trebalo je samo doći, vratiti se starim vrijednostima i uživati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )