FOTO: null

Jedna od najpoznatijih priča o životu slavnog slikara jeste ona o tome kako je Van Gog u trenutku nervnog rastrojstva sam sebi odsjekao uho. Ipak, da li je ona istinita?

Po nekim izvorima, jedne večeri pred Božić 1888. godine, Vinsent van Gog i francuski umjetnik Pol Gogen imali su burnu raspravu. Kako bi dokazao neku svoju tvrdnju, holandski slikar uzeo je oštricu brijača i odsjekao svoje uho.

Nakon toga je izašao na ulicu i uputio se ka obližnjem bordelu. Neki su tvrdili da je Van Gog pružio jednoj dami svoje odsječeno uho umotano u tkaninu i zamolio je da mu ga pričuva. Žena se onesvjestila od šoka, a slikar se vratio kući na spavanje. Ubrzo je stigla policija, Van Gog je rekao da je on sam osakatio svoje tijelo, krvarenje mu je zaustavljeno, a on se vratio na spavanje.

Međutim, da li se sve zaista tako desilo?

Istorijski izvori su složni u jednom: Van Gog i Gogen bili su dobri prijatelji – toliko da su mnogi vjerovali da su ljubavnici. Živjeli su godinama zajedno na jugu Francuske, ali njihov dom nije bio spokojan. Naime, Gogen je, umoran i nezadovoljan zbog Van Gogovih čestih promjena raspoloženja, jednog dana rekao svoj prijatelju da odlazi. To je dovelo do svađe. Sve je više onih koji tvrde da je Van Gog najvjerovatnije gađao Gogena čašom, a ovaj je, kao vrstan mačevalac, reagovao tako što je holandskom umjetniku odsjekao uho.

Uprkos ovoj svađi, Van Gogu je njegov prijatelj mnogo značio i nije želio da Gogen bude lišen slobode, te je policajcima rekao da je sam sebi odsjekao uho.

Do danas, još uvijek nije utvrđeno koja je od ovih verzija istinita. Druga priča ima sve više zagovornika, a hamburški akademici Hans Kaufman i Rita Vildegans su prije nekoliko godina objavili knjigu pod naslovom „Van Gogovo uho: Pol Gogen i pakt ćutanja“, u kojoj ističu da su i sami umjetnici priznali da je istina složenija od zvanične priče o tome kako je Holanđanin ostao bez uha.

Ipak, Luj van Tilborh, kustos amsterdamskog muzeja otvorenog u čast Van Gogu, ističe da je riječ o spekulacijama.

„Ne znamo tačno šta se dogodilo između njih dvojice“, rekao je jednom prilikom kustos za NPR. „Policija ga (Gogena, prim. prev.) nije uhapsila. U Vinsentovim pismima nema znakova koji bi to potvrdili.“

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )