FOTO: null

Da li je napokon otkriveno kako je kamenje Stounhendža dospjelo na mjesto gdje se danas nalazi?

Nakon što su utvrdili da čuveni Stounhendž nije oduvijek bio na mjestu na kom je danas, kao i da je kamenje teško nekoliko tona prvobitno bilo na lokaciji udaljenoj više od 200 kilometara, naučnicima nije dugo trebalo da otkriju kako je tamo dospjelo. Naime, oni tvrde da su kamenje pomjerili – glečeri.

Arheolozi su na lokaciji u Viltšajeru pronašli dokaze da su kameni blokovi od kojih je Stounhendže napravljen prvo bili korišćeni na drugom mjestu, i to u Velsu. Tamo je prvi Stounhendž bio oko 500 godina i onda je premješten na sadašnju lokaciju. Ali, kako?

Drugi tim naučnika sada je objavio istraživanje u kom tvrdi da su pratili male krhotine pronađene u blizini Stounhendža sve do Velsa i otkrili da su kameni blokovi premješteni prije 1,5 milion godina pomjeranjem glečera, a ne ljudskom rukom, drevnim zidarima, vanzemaljcima i sl. Tragovi koji bi ukazivali da je u sve bila upletena ljudska ruka, u stvari su tragovi koje su vremenom ostavljali sami arheolozi, tvrdi dr Brajan Džon.

"Arheolozi su toliko jako željeli da ispričaju dobru priču da su ignorisali i pogrešno tumačili dokaze koji su bili pred njima", kazao je Džon, a prenosi "Independent".

Više o misteriji Stounhendža znaće se sljedeće godine, kada će arheolozi nastaviti iskopavanji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )