FOTO: null

Predsednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da u Srpskoj ima 245.000 radnika od kojih 80.000 ima problem kada je reč o isplati plata i uplati doprinosa.

Mišićeva je, u obraćanju tokom rasprave o Predlogu ekonomske politike za 2015. godinu na posebnoj sednici Narodne skupštine Srpske, istakla da su to radnici i iz javnog i iz privatnog sektora.

"Vlada mora da reši pitanje ovih radnika, odnosno da mogu da se leče i odu u penziju", rekla je Mišićeva.

Ona je navela da, nažalost, glavni zahtevi sindikata, koji se odnose na ove probleme, nisu našli svoje mesto u ovom dokumentu, te da, ukoliko ne budu uvršeni, ekonomska politika neće biti podržana od sindikata, kao ni budžet za narednu godinu.

Prema njenim rečima, u Srpskoj od 60.000 do 80.000 ljudi radi "na crno".

"Zbog toga Srpska u Fondu PIO i Fondu zdravstvenog osiguranja, kao i Fondu dečije zaštite, ali i Zavodu za zapošljavanje na ime izdvajanja za nezaposlenost na godišnjem nivou izgubi 237 miliona KM", istakla je Mišićeva.

Ona je naglasila da zbog toga što ne funkcioniše sistem koji štiti zakonitost i vladavinu prava, dugovi prema Fondu PIO i Fondu zdravstvenog osiguranja dostižu cifru od 670 miliona KM.

Mišićeva je navela i da je dug prema zarađenim, a neisplaćenim platama i neuplaćenim doprinosima oko 1,5 milijardi KM.

Ona smatra da Srpskoj nije potreban novi zakon o radu, jer Srpska ima zakon koji ne štiti neradnike i koji je komforan i prema poslodavcima i prema radnicima.

Mišićeva je istakla da postojeći zakon nije ni smetnja otvaranju novih radnih mesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )