FOTO: InfoBijeljina.com

Miroljub Jovičić majstor Aikido samoodbrane crni pojas 7. DAN, osnivač World Association Aikido-Self-Defense, već 35 godina se bavi borilalačkim vještinama. Počeo je u karate klubu u Bijeljini, usavršavao se i zvanja sticao pred eminentnim internacionalnim majstorima, član je Evropske kuće slavnih za borilačke vještine i sportove i predsjednik Svjetske asocijacije Aikido- Self-Defense koju je osnovao sa željom da uvođenjem svog stila rada unaprijedi određene elemente samodobrane.

U intervjuu za InfoBijeljina objašnjava da aikido samodobrana nije agresivna, ni napadačka, već vještina aktivne samoodbrane kojom postajete sigurniji u sebe kao ličnost.
 
InfoBijeljina: Osnivanje Svjetske federacija aikido samodobrana je plod vašeg dugogodišnjeg bavljenja borilačkim vještinama, o kakvoj vještini se radi i po čemu je ona drugačija od onoga što podrazumijevamo pod aikidom?

Jovičić: World Association Aikido-Self-Defense (WAASD) je svjetska organizacija koja koordinira i objedinjuje rad Federacija i Klubova Aikido-Self-Defense po programima koji su prilagođeni radu sa djecom, adolescentima, odraslima tako da budu osposobljeni za psihofiziološko prilagođavanje naporima složenog svakodnevnog života bez štete po zdravlje vježbača i posebni programi koji se realizuju u obuci Agencija za fizičko-tehničku zaštitu, Bodyguard Treining Centru kao i program za obuku specijalnih jedinica policije i vojske, Samoodbrana za žene i slični programi. Aikido-Self-Defense je nastao kao potreba za unapređenjem sistema treninga i tehnika potencirajući dinamiku tehnike, jednostavnost, vremenski kratak period izvođenja i maksimalan učinak u efikasnoj zaštiti od savremenih udaračkih i borilačkih sportova i svakodnevnih situacija i to je osnovna razlika između tradicionalnog aikido-a i Aikido samoodbrane jer se tehnike razvijaju i unapređuju da bi mogle da budu efikasne u odnosu na razne vrste napada.

InfoBijeljina: Ko su polaznici aikido samoodbrane, kakve pridispozicije moraju imati i na koji način je organizovana?

Jovičić: Polaznici Aikido samoodbrane mogu da budu djeca uzrasta od tri do pet godina, Zabavište Aikido-Self-Defense je zamišljeno i sprovodi se kao pokret kroz igru. Pokret je prirodan za djecu i ona od najranijeg uzrasta spontano istražuju mogućnosti svog tjela. Program za djecu od šest do 14 godina prilagođen je tom uzrastu gdje razvijajući motornu stabilnost, djeca postaju sigurnija u sebe kao ličnosti, a treniranjem razvijaju i koncentraciju i socijalnu inteligenciju-komunikaciju. Program za odrasle Aikido-Self-Defense podjeljen je u cjeline gdje se postepeno savlađuju osnovne tehnike pa sve do najsloženijih i najzahtjevnijih napredujući po učeničkim pojasevima. Program za majstorska zvanja je mnogo složeniji i zahtjevniji i podrazimijeva dugogodišnji rad i posvećenost stalnom usavršavanju i radu u Klubu sa svim grupama a majstori za viša zvanja moraju imati i samostalno vođenje specijalističkih obuka iz programa Posebne obuke. Samoodbrana za žene Aikido-Self-Defense je program gdje se polaznice obuke nauče reagovati i odbraniti pomoću određenih naučenih tehnika kad su izložene fizičkom napadu i zlostavljanju kao i kako da upravljaju konfliktima i stresom u takvim situacijama. Program je napravljen na osnovu statističkih pokazatelja policijskih izvještaja i organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena – kojim i kakvim vrstama fizičkog nasilja su žene najčešće izložene. 
                                                                           
InfoBijeljina: Gdje sve postoje vaši klubovi u kojima rade vaši majstori?
 
Jovičić: U Republici Srpskoj postoji 16 Klubova Aikido samoodbrane. Osim u Republici Srpskoj naši majstori vode Klubove i u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Americi, Australiji Sledeće godine očekujemo da počnu sa treninzima još nekoliko klubova u nekoliko zemalja.

InfoBijeljina: Šta je u aikidu samodobrane osim savladavanja tehnika dodatni benefi, da li je to podsticanje razmišljanja, procjenjivanja, pobuđivanje plemenitosti...?

Jovičić: Prije svega Aikido samoodbrana u svojoj osnovi nije agresivna, nije napadačka vještina već vještina aktivne samoodbrane. Razvija se koncentracija i socijalna inteligencija-komunikacija. Poboljšava se motorna stabilnost, sinhronizacija pokreta koja podstiče svjesnost tjela i osjećaj prostora a trenirajući postajete sigurniji u sebe kao ličnost. Sa usavršavanjem tehnika i napredovanjem u tehničkom smislu vježbači napreduju i u psiho-socijalnom smislu svjesni svoje vještine, a opet plemeniti u ograničenoj upotrebi iste u slučaju fizičkog ugrožavanja. 

InfoBijeljina: U čemu se razlikuje rad sa polaznicima škole u odnosu na obuke za specijalne programe za lica koja se bave fizičkom zaštitom?

Jovičić: Razlika je u programina, tehnikama koje se uče i u nivou zaštitne opreme koja se koristi. Specijalni program su namjenski, ciljani za grupu koja vježba u odnosu na potrebe poslova koje te grupe obavljaju. 

To su Obuka posebnih jedinica policije i vojske, Obuka Agencija za fizičko-tehničku zaštitu, Bodyguard trening centar.

InfoBijeljina: Na vaš rad je u velikoj mjeri uticao osnivač realnog aikida Ljubomir Vračarević, šta je od onoga što ste naučili od njega i s njim za vas najznačajnije?

Jovičić: Više od 20 godina imao sam tu privilegiju i čast da budem učenik, majstor i saradnik osnivača vještine Realnog Aikido-a, Ljubomira Vračarevića, majstora crni pojas 10. DAN-soke. Uživao je moje veliko poštovanje jer je bio neponovljiv majstor, neko kome sam se divio i učio od njega sve tajne aikido-a, radovao se druženju sa njim na treninzima, seminarima, putovanjima. Kroz priče iz svog života učio me je da razlikujem dobro i loše, da poštujem druge i vjerujem u sebe kao što je on vjerovao u svoju priču života.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )