FOTO: InfoBijeljina.com

Odavno jedna glumica bivše Juge nije produžila dane žalosti za sobom kao Mira Furlan.

Posljednji intervju u kojem se govori o Miri dao je Rajko Grlić, autor „Karaule”, filma u kojem se damari gledaoca “sijeku” do posljednjih atoma, a u posljednjem velikom ostvarenju “Ustavu Hrvatske” Glogovca je pretvorio u ženu. Hodajući glumački dinamit, u toj ulozi kao u rijetko kojoj, zaista se pretvorio u dinamit! 

Rajko je Miri dao dvije uloge u svom bogatom opusu, a u posljednjem intervjuu postavio ju je iza Milene Dravić.

I zaista, kad prelistate ženska glumačka imena, iza Milene može biti samo Mira. “Otac”, “Lepota poroka”, “Za sreću je potrebno troje”, “Braća po materi” su neka od ostvarenja prije rata, a u njemu od strane HNK i Hrvatske Mira doživljava poniženje, odlazi u Ameriku i kako reče Rajko tamo ju je prvi put vidio kao konobaricu u nekom restoranu. Ubrzo je došla do Brodveja!

Ipak, nije mogla bez Juge. U “Rodama” je Brstina tražio Jagodu iz epizode u epizodu, a ona mu se pojavi samo na par minuta, i tom najkraćom mogućom rolom kultnoj seriji da posebnu boju. U “Rode” je došla sa suprugom Goranom Gajićem, da još jednom pokaže koliko je velika. U filmu “Turneja” maestralno je zatvorila priču o bivšoj državi. 

U ta dva filma vidjelo se da je ostarila, da kožu, iako u USA živi, nije podmladila, zatezala, nosila je svoje bore “furlanski”. Starila je mirno, bez želje da se podmladi. Svoju mladost dala je onoj velikoj državi kroz uloge, u kojim se nerjetko znala razgolititi. 

Tijelo je, s pravom, davala kameri i gledaocu, jer je znala šta posjeduje. Ništa tu nije bilo neprirodno, sve je bilo na svom mjestu, baš koliko treba. S mjerom! 

IN MEMORIAM Mira Furlan: Biografija slavne glumice ima nit i u Bijeljini

Mira je i Bijeljini ostavila nešto, barem djelić bogate porodične biografije.

“Arpad Vajl, njen djed po ocu je došao u Bijeljinu iz Budimpešte krajem 19. vijeka, otvorio je ispred današnje biblioteke ogroman delikates, koji se može porediti sa današnjim velikim marketima. Kasnije je napravio zadnji dio centralne gradske skupštine, i tu je bila još jedna njegova radnja. On je bio Jevrej a njegov sin je u Varaždinu upoznao njenu majku, Srpkinju iz Sarajeva , inače učiteljicu po zanimanju, i u tom braku se rodila Mira. Majka se kasnije udala za Furlana iz Istre i Mira je nosila prezime očuha u kasnijem životu”, kaže istoričar Zoran Midanović.

D.G.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )