FOTO: null

Svjetski dan osoba sa invaliditetom obilježen je širom Bosne i Hercegovine, na žalost sa istom zaključkom porukom: "Osobe sa invaliditetom su veoma teškoj situaciji, diskriminisane, na margianama društva i skoro bez prava na zaposlenje"

Ovaj dan volonterski je obilježen u banjalučkim udruženjima i organizacijama lica sa invaliditetom, gdje su volontirali ministri u Vladi RS i predstavnici Gradske uprave. Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave, prilikom posjete Dnevnom centru za autizam stavili su kecelje i učestovali u pravljenju kolačića i druženju sa odraslim autistima.

Pokušavamo da pomognemo svim licima sa invaliditetom, a autisti su jedna od najosjetljivijih kategorija. Svi na nekim način treba da damo doprinos da se pomogne i društvena zajednica mora naći način da se pomogne djeci sa autizmom i svim osoba sa invaliditetom, rekao je Bogdanić.

U plavoj kecelji i radnoj atmosferi ministarska Lejla Rešić obećala je da će pokušati da riješi prevoz lica s autizmom, te kao moguće rješenje ovog problema navela da bi svaki dan jedno ministarstvo moglo da ustupi službeno vozilo za njihov prevoz. Da je ovo pravi način upoznavanja sa problemom osoba na položaju smatra Mirjana  Kojić, predsjednica udruženja Djeca svjetlosti, koja je istakla da se nada da će ovakvih akcija još biti.

Volonterskoj akciji pridružila se i Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke koja je sa još nekoliko zaposlenih iz Gradske uprave volontirala u servisnom centru Svjetlice - dajte nam šansu.

Povodom obilježavanja ovog dana održana je i tematska sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH na kojoj je zaključeno da su lica sa invaliditetom u BiH diskriminisana, zbog čega je potrebno da cjelokupno društvo učini više kako bi ova populacija bila u ravnopravnom položaju sa ostalim građanima.

Ovaj Međunarodni dan obilježili su i članovi brojnih udruženja u Tuzli. Napravljena je i mala izložba na kojoj su prodavali svoje rukotvorine, dok su u Trebinju upozorili da se oni kojima potrebne proteze suočavaju sa velikim problemima nekvalitetnih ortopedskih pomagala koje dobijaju preko Fonda zdravstva RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )