FOTO: null

Sarajevo - Informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korišćenje i upotrebu "bosanskog jezika" u RS skinuta je juče sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH, čime je spriječeno da bude prihvaćen niz neosnovanih i tendencioznih zaključaka i pre

Spornu informaciju je sa dnevnog skinuo Odbor za unutrašnju politiku Savjeta ministara BiH. Informaciju su sačinili Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zajedno sa Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH na zahtjev Savjeta ministara i rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da informacija govori o kršenju Ustavom zagarantovanih prava Bošnjaka u RS, a da nije siguran da je kršenje utvrdio bilo koji ustavni sud u BiH.

- Informacija je veoma tendenciozna i unaprijed okrivljuje i presuđuje i takva je neprihvatljiva. Prejudicirati da postoji povreda Ustava BiH za nešto što nije utvrdio Ustavni sud je vrlo rizičan  potez - naglasio je Mektić.

Dodao je da se iz informacije vidi da je sačinjena na osnovu pokazatelja Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice kojima rukovodi kadar SDA Adil Osmanović i Semiha Borovac, te Ombudsmana za ljudska prava i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH.

- Ključne informacije trebali su pribaviti iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, čija je to izvorna nadležnost, pa ih uporediti sa drugim izvještajima -  istakao je Mektić i dodao da će vidjeti šta će učiniti sa informacijom.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da je informacija neprihvatljiva.

- Nemamo mišljenje RS i zaista riječ je o materiji koja je isključiva nadležnost entiteta. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se o tome razgovara. Da li će se o ovome eventualno razgovarati i pribaviti odgovarajuća mišljenja, ne znam, ali smatram da se izašlo iz okvira nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH - rekao je Šarović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević nije odgovarao na telefonske pozive.

Doktor pravnih nauka Mile Dmičić ističe da su službeni jezici u RS utvrđeni njenim Ustavom i da postoje tri ravnopravna jezika - jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda.

- Ta činjenica u legislativnom smislu ne nameće ime jezika nijednom od konstitutivnih naroda nego opisno ukazuje da se radi o tri jezika koja su povezana sa tri konstitutivna naroda. Organi i institucije vlasti u obrazovno-vaspitnom sistemu RS su opisno definisali jezike sva tri konstitutivna naroda, što je univerzalno načelo u svijetu - naglasio je Dmičić, zaključivši da nijedan član Ustava nije ugrožen.

Sadržaj informacije

U informaciji je, između ostalog, navedeno da negiranje i svaki drugi vid osporavanja "bosanskog jezika" ili njegovog nasilnog preimenovanja nema utemeljenje.

- S obzirom na to da je u domenu nauke i struke bosanski jezik jasno definisan i pozicioniran već vijekovima, jedini razlog za pojavu ovog problema možemo tražiti u politizaciji i zloupotrebi, odnosno otvorenom kršenju jednog od osnovnih ljudskih prava na obrazovanje i jezik u pojedinim dijelovima BiH - navedeno je u informaciji u kojoj je predloženo da je Savjet ministara usvoji i dostavi Parlamentu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )