FOTO: adiva

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS još jednom pozivaju građane i pravna lica da, ukoliko već nisu, blagovremeno uklone ambroziju sa svojih parcela, da ne čekaju dolazak inspektora i da se ne izlažu riziku od kažnjavanja.

Upozoravaju da će kontrole biti intenzivnije, u saradnji sa gradskom/opštinskom poljoprivrednom inspekcijom, a u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom Vlade RS o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije.
 
– Za neprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije, propisane su kazne koje iznose za pravno lice od 1.000 do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.000 KM i za fizičko od 200 do 500 KM. Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade i drugo), šume, lovišta; vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog; subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima, i površinama uz vodotoke i kanale. Tu su i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge; koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama; vlasnici i korisnici zapuštenih površina, pored puteva, staza, kao i utrina, parloga, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama, i drugo – navodi se u saopštenju.
 
U MPŠV naglašavaju da se ambrozija može suzbijati i uništavati primjenom sljedećih agrotehničkim mjerama, a to su obrada zemljišta (oranje, zaoravanje strnjišta, tanjiranje), njega usjeva (okopavanje, međuredno kultiviranje, plijevljenje) i drugo.
 
– Može se uništavati i mehaničkim mjerama – čupanje, košenje, spaljivanje biljaka i drugo. Zatim, hemijskim mjerama – upotreba neselektivnih (totalnih) herbicida sa kontaktnim i translokacionim djelovanjem na nepoljoprivrednim površinama, upotreba selektivnih herbicida koji imaju dozvolu za primjenu za suzbijanje ambrozije i drugih korova u usjevima i zasadima raznih poljoprivrednih biljaka. Pored šteta koje ambrozija nanosi kao korov u poljoprivrednoj proizvodnji, polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergena – upozoravaju u MPŠV.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )