FOTO: null

Na sednici EKonomsko-socijalnog saveta Republike Srpske sindikalci zahtevali povećanje najniže zarade

U žiži poslednje sednice Ekonomsko-socijalnog saveta RS bilo je povećanje najniže plate u RS. Iz Saveza sindikata poručuju da bi optimalna najniža plata trebalo da iznosi 50 odsto prosečne plate, dok poslodavci smatraju ovaj proračun nerealnim.

U RS je trenutno između 27.000 i 30.000 radnika koji rade za minimalac.

- Svi parametri ukazuju na to da su stvorene ekonomske pretpostavke za povećanje najniže plate koja se odnosi na 27.000 do 30.000 radnika u Srpskoj. Ti ljudi rade osam sati i ne bi nikada trebalo da dobiju primanja manja od najniže plate - naglasila je za "Novosti" predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.- Republika Srpska je jedina u ovom delu Evrope koja nema utvrđenu najnižu platu. Ona je utvrđena poslednji put 2010. godine i iznosila je 370 KM, ali to više ne važi, jer tada je radnik, za najnižu platu, mogao da kupi 370 hlebova, a danas može da kupi 285 - kaže Mišićeva.

Iz Unije poslodavaca najstrože osuđuju ovakav nonšalantan pristup brojkama.

- Ružno je da se baca radnicima "prašina u oči", a Sindikat upravo to i radi. Lako je polupismenom čoveku reći šta želi da čuje, ali to nije pošteno. U 99 odsto zemalja najniža plata iznosi 30 do 40 odsto prosečne plate, a svi ekonomski parametri pokazuju da je i naša realnost takva - kaže za "Novosti" predsednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

- Samo tri zemlje u Evropi, među kojima i Slovenija, ima najnižu platu u vrednosti 50 odsto prosečne plate. Iskreno, kod nas nije problem najniže plate, već zloupotreba zagarantovane plate. Zagarantovana plata ne sme da se dira. Ona je zaštitna socijalna kategorija - dodao je Škrebić.

IZ VLADE RS BEZ PREDLOGA

KONKRETAN predlog nije stigao ni iz Vlade. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović, poručuje da za sada nije razmišljao o iznosu najniže plate: Mislim da će doći do određenih povećanja, a u kojoj meri, zaista ne mogu da znam.

Za sedam dana komisija Ekonomsko-socijalnog saveta trebalo bi da utvrdi predlog najniže plate u Srpskoj. Ako socijalni partneri ne uspeju da se usaglase, o sudbini radnika na minimalcu odlučivaće vlada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )