FOTO: null

Najniža plata u Srpskoj u idućoj godini iznosiće 410 maraka, 15 više u odnosu na ovogodišnji minimalac, ali je i dalje neizvjesno kada će i da li će uopšte radnička prava biti definisana opštim kolektivnim ugovorom.

Saglasnost o najnižoj plati juče su postigli socijalni partneri na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Iako su razmatrali i donošenje opšteg kolektivnog ugovora, dogovor nije postignut.

- Prihvatili smo povećanje najniže plate na 410 maraka jer smo svjesni ekonomske situacije u kojoj se nalaze radnici. Nadamo se da će ta odluka dovesti i do rasta drugih plata, ali i da će Vlada RS ispuniti obećanje i u idućoj i narednim godinama obezbijediti rasterećenje privrede u pogledu oporezivanja - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Naveo je da poslodavci traže od Vlade i da spriječi zloupotrebu najniže plate, bez čega je potpuno irelevantno koliko iznosi minimalac.

- Javna je tajna da pojedini tu platu isplaćuju radnicima kojima nikako ne bi trebalo i na nju obračunavaju poreze i doprinose. Ostatak novca radnicima daju na ruke. Kada bi svi uplaćivali obaveze na plate u punom iznosu, to bi bio najveći doprinos budžetu, pravima radnika i poboljšanju ekonomske situacije - kazao je Škrebić i dodao da očekuje da će neka kretanja na tržištu rada urediti samo tržište.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da su brzo i argumentovano došli do iznosa najniže plate za 2018. godinu.

- Interes Vlade je da pojača uvid u rad realnog sektora da bi uvela red i smanjila sivu ekonomiju. To se odnosi i na zloupotrebe u isplati najniže plate. Pojačanim kontrolama pokušaćemo stati u kraj mešetarima koji izbjegavaju svoje obaveze, unose nered i stvaraju nelojalnu konkurenciju onima koji pošteno rade - kazao je Savanović.

Na konferenciji za novinare naknadno se pojavila i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić koja je rekla da je sindikat tražio da najniža plata iznosi 50 odsto prosječne.

- Dobili smo 49 odsto prosječne plate isplaćene u 2016. godini. Nismo dobili ono što smo tražili, ali smo se našli na nekoj sredini. Poslodavci su u početku predlagali povećanje za tri, pet, pa deset maraka, a na kraju smo došli do 410 KM. Prema podacima Poreske uprave RS, najnižu platu u Srpskoj dobija oko 16.000 radnika - kazala je Mišićeva i dodala da tržište neće srediti stvari jer sa njega odlaze najkvalifikovaniji radnici.

Govoreći o opštem kolektivnom ugovoru, Mišićeva je navela da nije postignuta saglasnost u vezi sa zaključenjem najvažnijeg podzakonskog dokumenta Zakona o radu RS.

- Poslodavcima je jedino prihvatljiva uredba Vlade RS o osnovnim odredbama opšteg kolektivnog ugovora, ali ne u cjelosti. Najstrašnija riječ koju sam čula je da porodica radnika koji umre treba da dobije naknadu za sahranu od 500 maraka, a pri tome je Vlada utvrdila da to treba da iznosi tri prosječne plate. To je strašno. Sve što smo ponudili druga strana nije prihvatila - kazala je Mišićeva.

Naglasila je da su tražili i da u opšti kolektivni ugovor uđu sva prava koja Škrebić, koji ima firmu, daje svojim zaposlenima i da to bude osnov za taj dokument.

- Ni to nije moglo da prođe. Ne razumijem. Imamo ozbiljan problem jer RS nema opšti kolektivni ugovor i ne znam da li ćemo ga imati - zaključila je Mišićeva požalivši se da se na konferenciji za novinare nije pojavila na vrijeme jer nije obaviještena gdje će se obratiti medijima.

Škrebić je naveo da su u prošlosti davana neka prava koja poslodavci nisu mogli ispoštovati.

- Ne možemo obećavati ništa što ne možemo ispoštovati. Nismo protiv opšteg kolektivnog ugovora, ali se već dvije godine pokazalo da možemo da funkcionišemo bez tog dokumenta. Radnici nisu osjetili nikakve posljedice. Prava koja su imali ranije imaju i danas - kazao je Škrebić i dodao da poslodavci smatraju da neke stvari treba da budu regulisane granskim kolektivnim ugovorima, jer tu i radnici i poslodavci znaju kakve su im mogućnosti.

Stranački dresovi

Ranka Mišić je rekla da se na čelu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Unije udruženja poslodavaca RS nalaze socijalisti.

- Po prirodi sam ljevičar i naučila sam da su ljevica i socijalisti uvijek bili na strani čovjeka. Pozivam ministra rada da uloži napor i da svom partijskom drugu kaže da je važno da napravimo iskorak. Mi im stojimo na raspolaganju - kazala je Mišićeva.

Dragutin Škrebić je rekao da je politička pripadnost njegova lična stvar i da nije predmet pregovora o opštem kolektivnom ugovoru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )