FOTO: InfoBijeljina

Klinički farmakolog Sanja Milovanović ukazala je da dosadašnja iskustva u liječenju infekcije virusom korona pokazuju krajnje neracionalnu upotrebu antibiotika.

Govoreći o opravdanosti, odnosno neopravdanosti uzimanja antibiotika, ona je naglasila da je upotreba antibiotika opravdana isključivo u liječenju bakterijskih infekcija i apsolutno je kontraindikovana u liječenju virusnih infekcija.
 
"U jednom momentu toka pandemije uočili smo izrazito povećanje korišćenja antibiotika već u ranoj fazi bolesti što je dovelo do toga da posljedično hospitalizujemo veći broj oboljelih sa težom kliničkom slikom", rekla je Milovanovićeva, farmakolog bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi".
 
Prema njenim riječima, najčešća greška pri korišćenju antibiotika je prerano uključivanje antibiotske terapije prije oblika bolesti koji podrazumijeva umjereno tešku kliničku sliku, sa potvrđenom infekcijom virusa korona, saopšteno je iz Bolnice.
 
"To su bolesnici sa ili bez komorbiditeta i sa umjereno teškim oblikom infekcije /pneumonija sa znacima hipoksije/. Prerano uključivanje antibiotske terapije, a posebno prerano uključivanje širokospektralne antibiotske terapije, kao što su to fluorohinoloni treće i četvrte generacije, doprinosi ne samo dužem trajanju virusne infekcije nego doprinosi i promovisanju multirezistentnih bakterija i gljivica", rekla je Milovanovićeva.
 
Ukoliko se na to doda i činjenica da takvi bolesnici paralelno dobijaju visoke doze kortikosteroida, ona je rekla da se lako dolazi do zaključka da se bolesnik uvodi u stanje teške imunodeficijencije u uslovima gdje lako mogu da nadvladaju rezistentni mikroorganizmi.
 
"Neophodno je sprovesti opsežnu kontrolu načina kupovine antibiotika u apotekama otvorenog tipa i samim tim se vratiti u strogo kontrolisane tokove kojim bismo izbjegli nastanak teških posljedica koje opterećuju rad zdravstvenih radnika u kovid bolnicama, ali i utiču direktno na mortalitet od kovid 19 infekcije", rekla je Milovanovićeva.
 
Milovanovićeva je rekla da je bijeljinska Bolnica odlično organizovana kada je riječ o liječenju kovida 19 pošto je u liječenju hospitalizovanih bolesnika uključen tim ljekara različitih specijalnosti.
 
"Prema tome, većina terapijskih odluka se donosi konzilijarno. Nažalost, nama se obraćaju bolesnici sa izrazito teškom kliničkom slikom koji najčešće imaju razvijenu bakterijsku ili gljivičnu infekciju, te, prema tome, zahtijevaju upotrebu antibiotika treće ili četvrte terapijske linije. Naš infektolog i ja kao klinički farmakolog aktivno učestvujemo u ordiniranju antibiotske terapije kako kovid bolesnika tako i ostalih pacijeneta", navela je Milovanovićeva.
 
Govoreći o neophodnosti upotrebe probiotika uz antibiotike, Milovanovićeva je rekla da je fiziološka crijevna flora veoma važna u pogledu očuvanja imunološkog statusa organizma i danas je predmet brojnih kliničkih studija.

"Svi bolesnici bi trebalo da koriste probiotske kulture koje imaju zadatak da očuvaju normalnu ravnotežu crijevne flore", rekla je Milovanovićeva. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )