FOTO: null

Turnir prijateljstva je i ove godine opravdao epitet najboljeg fudbalskog takmičenja za mladje kategorije na ovim prostorima.

Osim očiglednog sportskog značaja, gde se na jednom mestu takmiče najbolji klubovi iz celog regiona, Turnir prijateljstva je još jednom pokazao i svoj ogroman društveni značaj. Svi oni koji su prošle nedelje bili u Etno selu Stanišići mogli su da vide decu iz svih krajeva bivše Jugoslavije kako se viteški nadmeću na terenu, a kasnije međusobno druže i uživaju u slobodnom vremenu.

Uostalom, podrška koju je Turnir prijateljstva dobio od organizacija kao što su UEFA i UNICEF su i najbolji pokazatelj da se radi o jednom zaista dobrom projektu, koji napreduje iz godine u godinu.

Jedan od organizatora turnira i bivši fudubaler Savo Miloševič bio je izuzetno zadovoljan onim što je video na Turniru prijateljstva 2016.

Kakvi su vaši utisci posle završetka trećeg po redu Turnira prijateljstva?

“Prezadovoljan sam. Rastemo u svakom pogledu iz godine u godinu, a reakcije su odlične iz celog regiona. Turnir prijateljstva postaje jedna priča koje su, čini mi se, ljudi sa ovih prostora željni. Veoma sam srećam što smo uspeli da objedinimo sve najbolje ekipe na Balkanu. Istakao bih još da od svih ekipa, koje su učestvovale na Turniru prijateljstva za ove tri godine, zaista nismo imali primedbe ni u jednom segmentu. Na tu činjenicu sam posebno ponosan. ”

Turnir prijateljstva je 2015. godine uvršten u kalendar UEFA, a ove godine turnir je dobio i zvaničnu podršku od UNICEF-a. Koliko je to bitno za samo takmičenje?

“UEFA i UNICEF spadaju u red najznačajnih organizacija na svetu i one su prepoznale da je ono što radimo zaista dobro. Čini mi se da iz godine u godinu uspevamo da napravimo još jedan korak napred. Mislim da smo na dobrom putu. Još jednom bih iskoristio priliku da se zahvalim svima koji učestvuju, koji organizuju, pomažu i koji celu priču razumeju.”

Kao i predhodnih godina turnir su posetile brojne fudbalske legende. Koliko njihov dolazak znači mladim igračima?

“Znači mnogo. To je još jedna poruka turnira. Taj edukativni deo je u velikoj meri zapostavljen, kada su u pitanju sve države na Balkanu. Da biste danas došli na najviši nivo morate da imate fudbalsku inteligenciju, a na njoj mora da se radi, i zato su edukativni programi jako važni. Mi pokušavamo ovde da formiramo jedan sistem vrednosti i vrednovanja, a jedan od načina jeste da mladim igračima predstavimo prave uzore. Deca su ovde imala priliku da vide velika imena i ljude koji su mnogo toga uradili u fudbalu, a koji su pri tome veoma uljudni i vaspitani i koji u svakom segmentu jesu pravi primer. Mnogo velikih legendi je prošlo kroz ovaj turnir i biće ih i u buduće. Na neki način to je i zaštitni znak Turnira prijateljstva.”

Turnir prijateljstva je uspeo da okupi najbolje kadetske ekipe iz celog regiona i da napravi najkvalitetnije takmičenje za mladje kategorije na ovim prostorima. Da li je moguće isto učiniti i u seniorskoj konkurenciji?

“Što se seniora tiče tu su stvari zaista komplikovane. Biće potrebno još vremena da sve dođe na svoje mesto, pa da se eventualno krene u neki projekat takvog tipa. Mogu da budem iskren i otvoren već sada. Na osnovu iskustva sa ovog turnira u predhodne tri godine, mi smo već neke razgovore obavili sa ekipama, a ja sam čak iskoristio put u Milano da razgovaram sa ljudima iz UEFA i sa nekim od saveza na temu regionalne lige za kadete. Od sledeće godine ćemo videti koliko je moguće to organizovati. Mi smo već na ovom turniru pokazali kako to može da izgleda dobro. Mislim da ne treba da imamo strah da probamo da organizujemo jednu takvu ligu, kadetsku, pa da možda ona bude taj probni balon i da bude primer kako bi sve to moglo da izgleda.”

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )