FOTO: InfoBijeljina

Istinski vjerujem da se dobro dobrim vraća, poručuje naš sugrađanin Miloš Stanišić, koji uz brojne poslovne i druge obaveze, te politički angažman, pronalazi i enegiju i vrijeme da priskoči u pomoć tamo gdje je ona najpotrebnija.

Sa Stanišićem smo razgovarali o humanim akcijama koje je do sada inicirao i realizovao, u šta, između ostalog, spadaju i mnogi gestovi podrške socijalno ugroženim građanima. Zanimalo nas je kakve su povratne reakcije.
 
"Ljudski osmijeh i iskrena zahvalnost nemaju cijenu", poručuje Stanišić za portal InfoBijeljina.
 
Božji blagoslov
 
Kako dodaje, svaki put kad ga pitaju za humanitarne akcije, ne osjeća se baš najugodnije da o tome priča. 
 
"Humanost smatram potpuno privatnom i ličnom stvari. Ali sam isto tako bio stotinu puta u prilici, kad nekome pomognem, da taj potez bude inspiracija drugima i tako se nekako pomoć onima kojima treba dodatno pojača. Istinski vjerujem da se dobro dobrim vraća i da što više daješ, više i dobijaš. Nije sve što se vraća novac. Važno je na putu dobiti i Božji blagoslov, dobru energiju, ljudske osmijehe… Tad se uklanjaju i prepreke sa puta", kaže naš sagovornik.

 
Zanimljivo je da on i ne pamti sve humane akcije u kojim je učestvovao, već ih se sjeti tek u situacijama kada ga na njih kroz razgovor posjete naši sugrađani. 
 
Najviše odjeka je, prisjeća se, imala izborna kampanja 2020. godine, u godini virusa korona, kada je odlučio da novac za kampanju preusmjeri u pomoć onima kojima je potrebna.
 
Odbornička naknada u pravim rukama
 
"Čim sam izabran u Skupštinu grada Bijeljina, odborničku naknadu sam preusmjerio za pomoć socijalno ugroženima i borcima. Osim toga, svaki put me potrese vijest o nasilju nad ženama i djecom i potrudio sam se da pomognem koliko mogu Sigurnoj kući", priča nam Stanišić.
 
Nije se pokajao što je novac, umjesto za svoju predizbornu kampanju za lokalne izbore 2020. godine, dao u humanitarne svrhe.

 
"Kad dajem i dobijam. I nikad se ne kajem nizašta. Meni lično je to pomoglo da dobijem veću motivaciju za politiku. Vidio sam tada koliko pojedinac može. Zamislite onda kako bi bilo kad bi se sistemski djelovalo. Vjerujem da ću biti u prilici i tako da nastavim", kaže naš sagovornik. 
 
Kako dodaje, nada da će biti u prilici i da institucionalno djeluje. 
 
"Želim da živim u zemlji u kojoj su milostinja i pomoć drugima samo vjerski pojam i lična odluka, a da stvarne probleme, umjesto da ih nagomilava, rješava država", napominje Stanišić.
 
"Uvijek ću pomagati"
 
Na pitanje da bi se i ostali zvaničnici, koji su dobrog materijalnog stanja, trebali odreći svojih plata, kao što je on to učinio sa svojom odborničkom naknadom, on odgovara da je to potpuno lična stvar i odluka. 
 
"Imamo mi i političare koji žive samo od svoje plate, tako da prozivanje na tom nivou i insistiranje zaista ne bi bilo fer. Osim toga, nikad ne znamo ko, kome i koliko pomaže. Plata je naknada za rad. Ja sam bio u specifičnoj situaciji, odbornička naknada je dolazila uz moju platu iz privatnog posla. Ne mogu ja da propisujem pravila humanosti. Hvala Bogu da mogu da pomognem i uvijek ću to činiti", priča Stanišić.
 
Oni koji ga poznaju, upoznati su s tim da je Stanišić i veliki ljubitelj životinja. On kaže da mnogi ljudi zaziru od životinja na cesti i zato je potrebno da se traži zajedničko, sistemsko rješenje. 

 
"Da sklonimo životinje sa ulice, da budemo spokojni i mi koji ih volimo i plašimo se za njih, kao i oni koji se plaše životinja ili im životinje smetaju", napominje Stanišić.
 
On već duže vrijeme pomaže bijeljinskom Udruženju za zaštitu životinja “Čopor”, hranom za pse, uniformama za održavanje itd. 
 
"Odlične zamisli imam i za dalje, ali pojedinac ne može mnogo da učini sam. Potrebno je zajedno da djelujemo", zaključuje Stanišić za portal InfoBijeljina. 

 
I sam napominje da je život danas ubrzan i da smo svi u brojnim obavezama, kako privatnim, tako i poslovnim, te da mnogo stvari koje želimo - ne stižemo. 
 
"Ali, ja sam imao sreću da odrastam u porodici koja vjeruje u Boga. I naučio sam da prepoznam kad je vrijeme da usporim, da se osvrnem oko sebe, da vidim i čujem i ljude koji nisu u mom najbližem okruženju", kaže Stanišić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi