FOTO: null

Ministrica finansija FBiH neće povući uputstvo koje se odnosi na raspodjelu javnih prihoda kantonima i općinama za ovu godinu, a što je od nje zatražilo Predsjedništvo SDA uz "prijetnju" obraćanja Ustavnom sudu FBiH.

"Uputa neće biti povučena, ali će biti urađena korekcija nakon objavljivanja konačnih rezultata popisa stanovništva ili nakon izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH", stav je ministrice Jelke Milićević, koji su nam saopštili iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija FBiH.

Ipak, u SDA i HDZ BiH, iz koje dolazi ministrica, vjeruju da ovo neće izazvati probleme u vladajućoj koaliciji i Vladi FBiH, koju čine ove dvije stranke i SBB.

U SDA su kazali da će čekati razumno vrijeme, koje ne bi trebalo da bude duže od sedam dana, da Milićevićeva poništi odluku o raspodjeli javnih prihoda prije nego što bude podnesena apelacija Ustavnom sudu FBiH i poduzete druge zakonom predviđene mjere. Apelaciju, između ostalih, može uputiti premijer FBiH Fadil Novalić (SDA).

"Tražimo da se promijeni uputstvo i da se napravi kao što je bilo dosad i da to vrijedi do novog zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji je pripremila Vlada FBiH. Uputstvom je napravljen problem općinama i kantonima jer su oni već donijeli budžete u kojima su računali na prihode obračunate po starom koeficijentu. Čak je i Ministarstvo finansija FBiH dalo zeleno svjetlo da budžete tako i utvrde", rekao je Ismet Osmanović, šef Kluba posalnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te dodao da ovo pak ne bi trebalo da izazove probleme u koaliciji, te da se treba shvatiti kao jedno od pitanja koja treba rješavati i koja su važna za SDA.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik FBiH, takođe vjeruje da ovo neće izazvati probleme, dodavši da je SDA zatražila povlačenje uputstva vjerovatno pritisnuta kantonima "koji su nezakonito dobijali više".

"Očekujem da ćemo brzo dobiti i zvanične podatke popisa stanovništva", kazao je Čavara i napomenuo da nije siguran da bi bilo utemeljeno tražiti ocjenu ustavnosti za uputstvo.

Uputstvom o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu su, kada su u pitanju kantoni, u odnosu na raniji period smanjeni koeficijenti i time godišnji prihod za Sarajevski za 5,5, miliona KM, Tuzlanski za sedam miliona KM, Bosanskopodrinjski za 3,4 miliona KM i Zeničko-dobojski kanton za 4,3 miliona KM, dok je za ostale kantone koeficijent povećan. Jedan od kriterija raspodjele, koji pri tome nosi najviše procenata, je broj stanovnika, a za ove kantone sporno je što su uzeti preliminarni rezultati popisa stanovništva.

Premijer ZDK Miralem Galijašević odgovorio nam je da čekaju odgovor ministrice Milićević prije nego se ovi kantoni obrate Ustavnom sudu FBiH.

Iz Vlade BPK su istakli da je u odnosu na njihov budžet ovo umanjenje veliko, te da će trpjeti razvojna komponenta, ulaganja i kapitalne investicije.

U Ministarstvu finansija FBiH je pojašnjeno da se po zakonu koriste podaci Zavoda za statistiku FBiH i/ili Agencije za statistiku BiH, a u ovogodišnjem uputstvu korišteni su zvanični preliminarni rezultati popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine, potvrđeni u informaciji Agencije za statistiku BiH koja im je dostavljena. Ranije su korišteni podaci federalnog zavoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )