FOTO: vecernji.hr

Ulicu u Beogradu dobiće jedini preživjeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine Ljuban Jednak, čuveni glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, književnik Mika Oklop (Milan Oklopdžić) će dobiti park, a spomenike naučnik svjetskog glasa Mihajlo Pupin te pjesnik, pisac i novinar Dušan Radović.

 
To je najavio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić pred današnju sjednicu Skupštine grada koja će usvojiti pomenute odluke.
 
- Inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneo je Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, kao i građani Busija. Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi - rekao je Vesić a prenose mediji.
 
Takođe je istakao da će se pred odbornicima naći prijedlog odluke da javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja bude dodijeljen naziv Skver Milene i Gage, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, i podsjetio da je taj prijedlog lično podnio kao građanin.
 
Dodao je da će na njegov prijedlog park na Bulevaru kralja Aleksandra na uglu sa ulicom Kneginje Zorke dobiti naziv Park Mile Oklopa.
 
- Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i Zorica Hadžić, i ona će biti prihvaćena - rekao je Vesić.
 
Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biće podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.
 
- Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra, koji se nalazi u okviru kulturnog dobra i koji predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta - objasnio je Vesić.
 
Kultura sjećanja
 
Goran Vesić je rekao da će Beograd nastaviti da njeguje kulturu sjećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.
 
- Beograd se više ne stidi svoje istorije, već je sa ponosom negujemo i čuvamo - poručio je Vesić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )