FOTO: semberskenovine.ba

Doktor Milan Spasojević, penzionisani hirurg bijeljinske bolnice, nakon penzionisanja prije sedamnaest godina, i u svojoj 83. godini još uvijek je aktivan u svojoj profesiji.

Na osnovu ugovora o djelu angažovan je u jednoj bijeljinskoj specijalističkoj ambulanti. U šali kaže, još uvijek radi i bez naočara. Milan kaže da je to stvar genetike, ali i radne discipline koju je oduvijek primjenjivao i poštovao. U dugogodišnjoj ljekarskoj i hirurškoj praksi, kaže, naučio je ono osnovno, da treba obratiti posebnu pažnju na pacijenta, doći do prave dijagnoze, sa tehnikom i opremom koja je tada bila na raspolaganju.

„ U bijeljinsku bolnicu došao sam davne 1965. godine. Tada je upravnik bolnice bio pokojni doktor Ivan Josipović, izvrstan hirurg. Šta smo mi tada imali, rendgen, laboratoriju i ruke. Trebalo je utvrditi stvarnu dijagnozu kod pacijenta. Sve je bilo skromno, ali je entuzijazam bio puno veći nego što je to danas. U hirurgiji smo od konaca imali svilu i kedvut, i tačka. Od sintetskih i polusintetskih materijala tada nije bilo ničega. To će doći tek kasnije. Postizali smo dobar uspjeh u hirurgiji, jer smo raspolagali znanjem, vještinom i voljom”.

Doktor Spasojević kaže da bi danas teško izračunao preciznu brojku pregleda i operacija koje je u svoj karijeri obavio i izvršio.

„ Brojke su pomalo i nevjerovatne, jer se dođe do cifre od 150.000 do 160.000 pregledanih pacijenata. Što se tiče operacija, u pitanju su hiljade i desetine hiljada hirurških zahvata. Uvijek sam bio sretan kada operacija prođe onako kako svi mi to želimo. Danas imamo savremenu opremu i tehniku, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetne rezonance, savremene laboratorije, tako da je ljekarima i hirurzima puno lakše raditi“.

Ipak, bez obzira na tehniku i tehnološki napredak, doktor Spasojević kaže da pacijent uvijek mora biti u centru pažnje, te da je pregled najvažniji.

„Pacijenta prvo treba pregledati, pa se onda vratiti na pomoć tehnike i savremene dijagnostike. Meni niko prije sedamnaest godina, nakon penzionisanja, nije predložio da bar honorarno, savjetodavno, pomognem mlađim ljekarima i hirurzima u matičnoj kući. Politika je danas ušla u sve pore društva, a i sujeta je uvijek pratila i ovu našu profesiju. Politiku treba izbaciti iz zdravstva, ali i iz brojnih drugih oblasti. Treba uvažavati struku i iskustvo”, kaže doktor Spasojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )