FOTO: null

Vrhovi stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj već su dogovorili podelu ministarstava i pripremili personalna rešenja za novu Vladu RS, koja će uskoro predložiti mandatarki Željki Cvijanović, a kako saznaje Press, SNSD će dobiti sedam, socijalisti četiri,

Prema saznanjima Pressa, sve partije koje učestvuju u većini u NSRS napravile su okvirne liste sa predlozima raspodele resora i mogućih ministara iz sopstvenih redova, koje će usaglasiti ovih dana na sednicama predsedništava svojih partija, a nakon toga i na sastanku sa mandatarkom. Većina funkcionera partija vladajuće koalicije smatra da ne bi trebalo da bude većih promena u odnosu na do sada dogovoreno ni nakon obavljenih konsultacija.

 

Izvor našeg lista iz vrha DNS-a potvrdio nam je da je došlo do manjih odstupanja u njihovim zahtevima koji se tiču ministarskih fotelja, pa će oni uz Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave tražiti i Ministarstvo prosvete i kulture, koje je prvobitno trebalo da pripadne SNSD-u.

- Novo i zanimljivo jeste to da ćemo tražiti upravo ova tri ministarstva i smatramo da niko od naših partnera u vlasti neće imati nikakve zamerke. Pre zvaničnih razgovora sa mandatarkom, potrebno je da ovaj plan još usaglasimo i na predsedništvu partije, ali mislim da je to, što se nas i naših zahteva tiče, završena stvar - rekao je naš sagovornik.

 

Za SP četiri fotelje

Ovaj izvor Pressa u DNS-u otkriva da su najozbiljniji kandidati za ministarske pozicije iz te stranke Lejla Rešić kao ministarka uprave i lokalne samouprave, Radmila Kocić Ćućić na čelu Ministarstva prosvete i kulture, dok bi na mestu ministra saobraćaja i veza trebalo da bude DNS-ov kadar iz Prijedora.

Prema saznanjima do kojih je došao naš list, socijalisti ne odustaju od četiri ministarstva u novoj vladi. Trenutno je sasvim sigurno, a na to su pristali svi koalicioni partneri u vlasti, da će na čelo Ministarstva industrije, energetike i rudarstva doći predsednik SP-a Petar Đokić. Pored ovog, socijalistima je zasad namenjeno Ministarstvo porodice, omladine i sporta, gde bi oni postavili Dalibora Stevića iz Lopara, potpredsednika SP-a i profesora na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Istočnom Sarajevu.

Kako tvrde naši sagovornici iz ove partije, koji su insistirali na anonimnosti, u opticaju su još Ministarstvo pravde, gde će dužnost ministara najverovatnije nastaviti da vrši Gorana Zlatković, te Ministarstvo trgovine i turizma, na čije čelo će zasesti Ankica Batinić iz Zvornika.

 

Resor rada "vruć krompir"

U ovom slučaju SNSD-u bi pripalo Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok bi prema najnovijoj raspodeli socijalisti SNSD-u prepustili Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

U najvećoj vladajućoj partiji, prema našim saznanjima, još nisu donesene konačne odluke o personalnim rešenjima za ministarstva koja im pripadaju, ali zasad bi, prema tvrdnjama naših sagovornika, u novoj vladi trebalo da ostanu i neki stari ministri poput Dragana Bogdanića, Srebrenke Golić i Zorana Tegeltije.

 

Takođe, sasvim je izvesno da će "Napredna Srpska" Adama Šukala dobiti Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju kojim će rukovoditi ugledni ekonomista Draško Aćimović, dok bi, ukoliko koalicija "Domovina" ne uđe u vlast, HDZ BiH zadržao Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica, u kojem će ostati Davor Čordaš.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )