FOTO: null

Sukob ministra bezbednosti i glavnog tužioca BiH ima ozbiljnu političku dimenziju, jer i u bezbednosnim i pravosudnim institucijama postoje političke snage koje čine sve da se istrage o najvećim aferama ne otvore.

Ovo u razgovoru za “EuroBlic” ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za bezbednost i lider SRS RS Milanko Mihajilica.

Koliko otvoreni sukob Dragana Mektića i Gorana Salihovića ugrožava bezbednosni sistem BiH?

Pre svega, ne bih na to gledao kroz prizmu ličnih odnosa, već kao najbolji dokaz da je pravosudni i bezbednosni sistem u BiH nesposoban da odgovori borbi protiv kriminala i korupcije. Iskreno, verujem da je namera ministra Mektića u svemu ovome bila jasna, ali je očito da postoje političke barijere, posebno u pravosudnim institucijama, da se neke istrage otvore.

Koliko i “afera transkripti” pokazuje slabosti bezbednosnog sistema BiH?

To je još jedan od dokaza da smo daleko od pravne države i da su nam institucije pod velikim političkim uticajem. Nemamo gotovo nijednu ozbiljnu aferu koja je istražena i dovedena do kraja, što govori da živimo u zemlji u kojoj je normalno da se bavite kriminalom, a da niko za to ne odgovara.

U kojoj meri je u BiH zastupljeno nezakonito prisluškivanje?

Parlamentarna komisija za bezbednost na nivou BiH treba da utvrdi da li je transkript, odnosno prisluškivanje u vezi sa ovim slučajem bilo zakonito ili ne. Ako je zakonito, onda treba očekivati odgovornost, uključujći najviše funkcionere vlasti. Ako je s druge strane, bilo nezakonitog prisluškivanja i u tom slučaju bi trebalo da postoji odgovornost. Međutim, imamo iskustvo iz ranije afere “dva papka”, gde se “tresla gora, a rodio miš”. Ovog puta to ne bi smelo da se dogodi, jer se radi o ozbiljnim pritiscima na pravosuđe da ne radi svoj posao.

Zašto ste podneli ostavku u Komisiji za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u RS?

Strategija za borbu protiv korupcije koju je usvojila NS RS je “mrtvo slovo na papiru”, kao i odluka Vlade da se formira komisija, koja se sastala samo jednom. Ne želim da budem fikus u radu takve komisije, pogotovo što je Vladina i što sam uveren da ministarstva koja bi trebalo da daju najveći doprinos u borbi protiv korupcije ne rade svoj posao.

Može li međunarodna zajednica da poništi referendum o Danu Republike i kako bi se to odrazilo na odnose u BiH?

Vrlo su opasne izjave bošnjačkih političara koje govore o ratu i ugrožvanju mira. Pozivam sve da se strasti smire i da se sva priča vrati u ustavne i zakonske okvire. Siguran sam da je volja građana RS jasna svima i da volju naroda treba poštovati.

Ekonomija prioritet

Koji bi bili vaši prioriteti, ako bi osvojili mandat načelnika Novog Grada?

Uveren sam u pobedu, jer imam ogromnu podršku, pre svega, građana koji su nezadovoljni načinom na koji je SNSD upravljao opštinom deset godina. Rešavanje ekonomskih i socijalnih tema će biti moj prioritet, kao i da učinim sve da se ne živi u strahu od kabadahijske vlasti i da iskoristimo prirodne i ljudske potencijale kako bismo oporavili privredu. Pažnju ću posvetiti povećanju stope zaposlenosti, većem ulaganju u privredu i poljoprivredu i zaustavljanju odliva stanovništva sa područja opštine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )