FOTO: InfoBijeljina

VELIKA KLADUŠA - Zbog velikog priliva migranta u posljednjih nekoliko sedmica, situacija na području Velike Kladuše sve je ozbiljnija, a u neposrednoj blizini grada, u naselju Polje, na obalama rijeke Kladušnice, migranti su formirali improvizovano šatorsko naselje u kojem borave.

Zbog toga su uznemirani mještani koji žive u pomenutom naselju, a prema riječima Adijana Ružnića, predsjednika Mjesne zajednice Polje, migranata trenutno u tom naselju ima više od lokalnog stanovništva.

„Prema našim procjenama ima oko hiljadu stanovnika tog kampa i mještani su u strahu. Sve su češće provale, krađe, upadi u bašte kada migranti kradu povrće i slične situacije. Stiče se utisak da je policija nemoćna, obraćali smo se s ovim problemom vlastima na svim nivoima, niko ništa nije učinio. Situacija lako može da eskalira jer su građani ogorčeni“, ističe Ružnić.

Portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić, ističe kako broj migranata značajno prevazilazi kapacitete postojećih prihvatnih centara za njihov smještaj i da u takvoj situaciji policija ne može mnogo učiniti.

„Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama i pokušavamo da kako tako ugasimo požar. Policija nastoji da bezbjedonosnu situaciju održi povoljnom, ali je najveći problem smještaj i ishrana migranata i to je humanitarni aspekt za koji policija nije zadužena“, istakao je Šiljdedić. Prema njegovim riječima svi policijski resursi, ljudski i materijalni, su gotovo na izmaku jer se procjenjuje da u ovome trenutku na području Unsko sanskog kantona boravi više od 7.000 migranata, od čega je tek njih oko 3.000 smješteno u migrantske centre.

Dodao je kako je, prema informacijama MUP-a USK, od početka ove godine na prostor USK došlo oko 17 hiljada migranata.

„Nažalost, stanje je takvo da realno u nekoj bližoj budućnosti ne možemo očekivati poboljšanja situacije jer će ova kriza zasigurno potrajati još dugo. Iz dosadašnjeg iskustva svjedočimo da su mnoge reakcije nadležnih državnih institucija, kada je riječ o migrantskoj krizi u USK, izostale ili nisu bile adekvatne“, kazao je Šiljdedić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )