FOTO: null

Na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Mreže saveza lokalnih uprava Jugoistočne Evrope (NALAS) u Beču gradonačelnik Bijeljine i potpredsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić je izabran za novog predsjednika ove asocijacije.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da budem predsjednik NALAS-a. Nastavićemo dobru saradnju sa svim savezima koji su u članstvu NALAS-a, odnosno, jedinicama lokalne samouprave i trudićemo se da im u skladu sa mogućnostima Saveza pomognemo. Prioritet će biti podrška unapređenju infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave, koja će moći da odgovori potrebama građana. Već nekoliko godina, jedna od glavnih tema sastanaka NALAS-a je unapređenje efikasnosti u oblasti vodosnabdijevanja i očuvanje kvaliteta kvaliteta vodotoka - naveo je gradonačelnik Mićić, dodajući da je, zahvaljujući saradnji sa međunarodnim organizacijama i donatorskim sredstvima, Bijeljina uspjela da izgradi sistem za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

NALAS je osnovan 2001. godine i u svom članstvu okuplja 15 balkanskih asocijacija opština i gradova, odnosno, oko 9.000 lokalnih zajednica sa oko 80 miliona stanovnika. U svom djelovanju ova organizacija promoviše decentralizaciju u saradnji sa vladama iz regiona, kao i regionalno pomirenje i stabilizaciju. Takođe, NALAS ima za cilj da obezbijedi usluge lokalnim upravama na korist građana i teži da se razvije kao ekspertski centar za razvoj lokalnih zajednica u JI Evropi, koji bi prepoznali svi relevantni donosioci odluka na ovom području. Mreža je pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i Savjeta Evrope. Prvih godina je bio neformalna asocijacija sa redovnim sastancima i programima obuke, a od 2005. godine je zvanično registrovan i ima sjedište u Strazburu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )