FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da, iako je ovaj grad prethodnih godina imao jedan od najdinamičnijih razvoja u BiH, kriza je neminovno uticala da on bude usporen.

- Pored krize i teških poplava, pred kraj prošle godine u stečaj je otišla i Bobar banka, što je izazvalo dodatno povećanje broja nezaposlenih i nestabilnost na finansijskom tržištu. U ovom trenutku, u Bijeljini kao i u drugim lokalnim zajednicama nedostaju direktne investicije u grane privrede koje stvaraju dobit i obezbeđuju radna mesta, na šta mi kao lokalna samouprava, realno, ne možemo presudno da utičemo - kaže Mićić zu intervjuu za Press.


Šta vi kao lokalna zajednica činite da bi bila poboljšana situacija u društvu?

- Moram da ponovim da su mere i instrumenti ekonomske politike u rukama republičke vlasti i mi na tom planu delimo sudbinu svih opština i gradova u RS. Mi u Bijeljini, sa svoje strane, činimo najviše što možemo da podstaknemo ekonomiju i olakšamo poslovanje realnom sektoru, da bi se sačuvala pstojeća radna mesta i da se, ako je moguće, otvore i nova.

Šta je planirano da se uradi tokom ove godine, kada su u pitanju kapitalne investicije?

- Nećemo započinjati nove kapitalne investicije, ali nećemo ni zaustavljati započete. Nastavićemo građenje kanalizacije, a pri kraju smo izgradnje prečistača otpadnih voda. Tu je i uređenje novog gradskog groblja. Za ovu godinu planirani su projekti vredni više od 16 miliona maraka, koji treba da budu obezbeđeni iz gradskog budžeta i resursa privatnih kompanija i građana. Među projektima koje smo planirali za naredni period istakao bih južni vodovodni prsten, izgradnju nasipa na Drini, nastavak izgradnje kanalizacije, uređenje Industrijske zone 2, izgradnju solarne elektrane, nastavak unapređenja saobraćajne infrastrukture, izgradnju Centra za socijalni rad sa dnevnim centrom za decu sa posebnim potrebama, kao i nove škole na Ledincima.

Kakva je trenutna politička situacija u Semberiji?

- Mi smo po pravilu ovde uvek imali stabilniju političku situaciju nego u nekim drugim sredinama ili na nivoima vlasti. Imamo dobre međunacionalne odnose i dobar politički ambijent kao pretpostavke za uređenu društvenu zajednicu. Uprkos velikoj krizi sa kojom smo suočeni, imamo stabilnu izvršnu vlast koja sa građanima pokušava da rešava ozbiljne probleme. Svakako da bi bilo bolje da imamo kvalitetniju saradnju sa republičkom vlašću. Ima tu opstrukcija zbog politike, a to se odražava na naš razvoj i, što je najgore, na svakodnevni život građana. Mislim da to nije dobro i da različite političke opcije ne smeju dovoditi u pitanje ulogu bilo koje institucije.

Uskoro slede izbori u Gradskom odboru SDS-a, čiji ste aktuelni predsednik? Šta očekujete od njih?

- SDS će biti na vlasti u Semberiji sve dok to bude želio narod, odnosno sve dok to bude volja i odluka građana Bijeljine i Semberije. Izbori u SDS-u na nivou grada Bijeljina daće novu snagu našoj stranci jer će biti birani i novi mesni odbori, gradski odbor i svi drugi statutom predviđeni organi. Ovo je prilika da se mladi, a zaista ih se veliki broj priključio u protekle četiri godine, izbore za svoj položaj i uticaj. Inače, nedavno održani opšti izbori pokazali su da smo najjači ne samo u Semberiji nego i u celoj Republici Srpskoj. Naravno, nismo potpuno zadovoljni brojem glasova koje dobijamo. Mislim da je naša snaga mnogo veća, što ćemo pokazati na lokalnim izborima naredne godine.

Na megdan Bosiću?!

Mnogi pominju mogućnost da ćete se kandidovati za predsednika SDS-a? Kako to komentarišete? 

- U politici takve mogućnosti uvek postoje, a mi smo demokratska stranka koja ne bježi od ideja, inicijativa i nadmetanja. Drugo je pitanje šta je korisno, a šta nije za stranku i njenu ulogu u ovom teškom vremenu. Protiv sam turbulencija i unutarstranačke krize koja nas je jedno vrijeme prata. Mi smo stranka koja neprestano popravlja svoj rejting. Doduše, još se u potpunosti nismo vratili na pozicije koje nam pripadaju i ja sam zbog toga nezadovoljan jer mislim da je trebalo da to uradimo na proteklim izborima. U svakom slučaju, unutarstranački izbori su prilika da izaberemo najbolje kadrove koji će stranku voditi u narednom periodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )