FOTO: InfoBijeljina

Korištenje gasa umjesto uglja kao energenta riješiće najveći dio problema sa zagađnjem vazduha u Bijeljini, izjavio je danas gradonačelnik Mićo Mićić.

Mićić tvrdi da su medijski komentari o zagađenju u gradu predimenzionirani.

"Više od 10 godina se svaki dan mjeri zagađenje, za šta se iz gradskog budžeta izdvaja 70.000 KM godišnje i znamo da ima problema sa povećanom koncentracijom čađi u vrijeme sezone loženja, pogotovo uglja, što šteti zdravlju", rekao je gradonačelnik Bijeljine.

On kaže da je zato već donesena odluka da Toplanu u Bijeljini prebace sa uglja na gas.

"Dovođenjem gasa u grad, najkasnije za mjesec do dva, steći ćemo uslove da i ostala ložišta u gradu umjesto uglja koriste gas i to je rješenje naših problema", smatra Mićić.

On je podsjetio da Bijeljina ima izgrađenu mrežu gasovoda od 320 kilometara, u šta je uloženo 31 milion evra.

"Ranije smo u gradu završili sistem za prečišćavanje otpadnih voda i imamo deponiju koja jeste blizu grada pa ponekad imamo neprijatne mirise, ali se otpad deponuje na adekvatan način", dodao je Mićić, navodeći da će završetak gasifikacije znatno unaprijediti segment zaštite životne sredine u Bijeljini.

Svakodnevni rezultati mjerenja na lokaciji pored Toplane i u centru grada, koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici grada, pokazuju velika prekoračenja koncetracije čađi gotovo svakodnevno od sredine decembra prošle godine i u januaru. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )