FOTO: null

Tradicionalno, pred početak žetve, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić održao je sastanak sa mlinarima i predstavnicima poljoprivrednih udruženja koji se bave uzgojem žitarica na području Semberije.

- Dogovorili smo se da od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tražimo da ispoštuje odluku o podsticaju za prodaju pšenice od 5 feninga po kilogramu, a tražićemo i da se na gradskoj Skupštini usvoji odluka da Agrarni fond da podsticaj od dva feninga po kilogramu, kao što sam predložio prije nekoliko dana. Ta sigurnost, od 7 feninga podsticaja po kilogramu pšenice, mnogo bi značila poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji. U skladu sa tim, mlinari su prihvatiuli da otkupe i skladište svu pšenicu, ako budu zadovoljni cijenom oni će je prodati, a ako ne budu, pšenica će skladištena čekati novu cijenu - naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. On je istakao da se nada da će Skupština usvojiti odluku o podsticaju gradskog Agrarnog fonda.

- Nema razloga da se ova odluka ne usvoji, jer je opravdano da Agrarni fond ove godine da podsticaj od dva feninga, s obzirom na to da su ljudi po tri puta prskali pšenicu, zbog kišnog aprila. Takođe, bila je neophodna zaštita biljki od bolesti, što je, uz ovogodišnji skuplji repromaterijal, uslovilo znatno skuplju proizvodnju pšenice od prethodnih godina - obrazložio je Mićić.

Poljoprivredni proizvođač Drago Stajić naveo je da su poljoprivrednici u vrlo teškoj situaciji jer još nemaju podatak kolika će biti otkupna cijena pšenice, te se zahvalio gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću, koji je prepoznao da je proizvodnja ove godine bila skuplja, te donio prijedlog da Agrarni fond da podsticaj.

- Mi trenutno možemo samo da se pouzdamo u obećanje Gradske uprave za podsticaj od dva feninga po kilogramu. Ako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nešto ne preduzme i otkupna cijena pšenice ostane niska, na području Semberije moglo bi doći do gašenja proizvodnje - naveo je Stajić. On je istakao da poljoprivrednike proizvodnja pšenice  košta 35 feninga po kilogramu, a proizvođači imaju bojazan  da otkupna cijena neće preći ovu cifru.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić naveo je da poljoprivrednici žele da se zaštiti domaća proizvodnja, te da agrarna politika i Ministarstvo poljoprivrede moraju povesti računa  o tome, da bi se zaštitila tri najvažnija poljoprivredna proizvoda: pšenica, mlijeko i meso.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljine LJubo Maletić zahvalio se gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću na prijedlogu da Agrarni fond da podsticaj od dva feninga po kilogramu za pšenicu, istakavši da bi to mnogo značilo semberskim proizvođačima pšenice.

- Naš je prijedlog da cijena pšenice bude plaćena 35 feninga po kilogramu od strane otkupljivača, plus podsticaj od dva feninga Agrarnog fonda i  podsticaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - istakao je Maletić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )