FOTO: null

Prvi čovek najvećeg grada u Semberiji, Mićo Mićić, o planovima i izazovima u 2015. godini: Zahvalni dobrotvorima, u sanaciji posledica poplave najviše se uzdaju u - sebe.

Iako direktne i indirektne posledice prošlogodišnjih poplava iznose 392 miliona konvertibilnih maraka, što je skoro deveg trogodišnjih budžeta grada, ove godine planiranog na 45 miliona KM, Semberija je bila i ostala zamajac razvoja Republike Srpske - kaže gradonačelnik Mićo Mićić, podsećajući da u Bijeljini živi ukupno 116.000 stanovnika, od čega u gradskom jezgru oko 70.000.

Toliki broj žitelja uslovio je i potrebu za razvojem infrastrukture, pa je rukovodstvo grada započelo izgradnju kanalizacione mreže, vredne 41 milion evra, a posao će biti nastavljen i u ovoj godini. Bijeljina se, tako, posle mnogo godina, otarasila čak 26.000 septičkih jama, koliko ih je bilo pre početka ovog posla...

- U 2015. nastavljamo i gradnju sistema za prečišćavanje vode, vrednog sedam i po miliona evra, te privodimo kraju radove na novom gradskom groblju. Namera nam je i da uredimo svaku ulicu u gradu, odnosno puteve i sokake po našim selima, kako bismo poboljšali uslove za život - kaže Mićić, zahvalan vrednim, umnim i preduzimljivim ljudima koji su od grada, uprkos krizi i elementarnim nepogodama, stvorili svojevrsnu oazu za trgovinu i proizvodnju.

Prvi čovek Bijeljine ne zaboravlja ni dobrotvore sa svih meridijana, ali i ističe da za oporavak najviše moraju da učine sami...

U gradu su, međutim, prisutni i kontrasti: ne samo u dane praznika, već i inače, u Bijeljini je kao u košnici, od radnji do kafića, restorana, hotela i raznih uslužnih servisa. Nije, međutim, malo ni onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, a od obroka u Narodnoj kuhinji zavisi 245 sugrađana. Njima kuvanu hranu obezbeđuje lokalna vlast, a raspodela se obavlja posredstvom ovdašnjeg Crvenog krsta.

- Uspeli smo da obezbedimo korov nad glavom za 10 porodica koje su stradale u lanjskim poplavama, a spremili smo temelje za još 50 kuća, što nećemo moći sami. Ipak, ja sam optimista, jer smo mi grad koji ima nekoliko univerziteta i mnoštvo fakulteta. Kako ljudi koji su u Semberiju došli bežeći od ratnog vihora, kao izbeglice, tako i studenti sa svih strana predstavljaju novo bogatstvo našeg kraja, što garantuje da će i Semberija, i Republika Srpska napredovati još bolje i više, uprkos svemu onome što nas je mučilo i još nas pritiska - zaključuje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )