FOTO: pixabay

Koji automobil kupiti, da li dići kredit za stan, da li je vrijeme za drugi posao ili možda pokretanje sopstvenog biznisa? Ako si pred nekom nezgodnom odlukom, metoda 10-10-10 može da pomogne.

Život i te kako može da bude komplikovan, pun očekivanja, zahtjeva, pritisaka… Zato nerijetko samo tokom jednog dana donesemo više stotina odluka, od onih najjednostavnijih – kojim putem voziti na posao, šta obući, da li skočiti iz kreveta čim alarm zazvoni ili dremnuti još koji minut, do zaista važnih odluka koje moramo mudro donijeti.

Baš za sve te nimalo lake odluke američka novinarka i književnica Suzy Welch razvila je metodu koja nam zaista može pomoći da pronađemo pravi put i nazvala ju je metoda 10-10-10, prenosi portal Nova.rs.

Kako funkcioniše

Naime, metoda 10-10-10 treba da nas podstakne da razmislimo o posledicama naših odluka i da ih u najboljem slučaju razjasnimo.

Srž metode nalazi se ispitivanju

• Kakav efekat će odluka A imati za 10 minuta?

• Kakav efekat će odluka A imati za 10 mjeseci?

• Kakav efekat će odluka A imati za 10 godina?

Takođe, važno je razmotriti i drugu opciju:

• Kako će za 10 minuta na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

• Kako će za 10 mjeseci na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

• Kako će za 10 godina na mene djelovati ako se NE odlučim za A?

Naravno, prije svega treba sa sobom raščistiti kakva je zapravo dilema pred nama i koje opcije imamo kako bismo je riješili.

Najbolje je zato formulisati što je moguće jasnije pitanje, npr. "Hoću li zamoliti svoje nadređene za sastanak kako bismo razgovarali o tome šta me nervira i otežava mi posao" ili "Hoću li otputovati sa svojim partnerom na more, iako sam prije za solo pustolovinu u planinama?".

Onda možemo da razmislimo o oba scenarija i pretpostaviti šta se iz njih može izroditi, i narednih dana i dugoročno.

Zašto jednostavno ne poslušati intuiciju

Naravno da kod vrlo komplikovanih odluka i naš osjećaj može da bude sjajan putokaz.

Međutim, ponekad nas taj osjećaj navede da donesemo neku odluku koja nas kratkoročno usreći i u tom trenutku je lakša, ali na duže staze možemo da zažalimo zbog nje. Baš to možemo da spriječimo pomoću metode 10-10-10.

Osim toga, intuiciju mogu da nam pomute trenutne frustracije, ljutnja ili tuga, pa tada ova metoda dobro dođe da dešifrujemo da li je taj bijes trenutan, moramo li reagovati da bi nam bilo bolje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )