FOTO: null

Kuća koja propada krije priču o ljubavi najvećeg srpskog pesnika i prve književnice u BIH.

Ima mnogo starih kuća koje su u Bijeljni iz raznih razloga prepuštene propadanju, ali jedna se ističe po ljubavnoj priči između najvećeg srpskog pesnika Jovana Dučića i Magdalene Nikolić-Živanović, prve književnice u Bosni i Hercegovini.

Iako je ova kuća s kraja 19. i početka 20. veka svedočila o bogatstvu trgovačke porodice Pere Živanovića, danas je od nje ostala ruina, koja ponekad nekima posluži i kao javni nužnik.

Nije ni u čijoj nadležnosti ni brizi, jer ima tri vlasnika, koji poseduju po jednu trećinu. Dva naslednika Pere Živanovića odavno nisu u Bijeljini, i negde su u inostranstvu, vele komšije. Jednu trećinu od naslednika je kao poklon dobila Eparhija zvorničko-tuzlanska 2002. godine.

Dučić je za vreme svog učiteljovanja u Bijeljini stanovao u kući Pere Živanovića, bogatog trgovca, koji se starao o svojoj unuci Magdaleni i njenoj sestri. Sestre nisu imale roditelja, pa su uz prezime dodale i dedino.

Po jednoj verziji, Jovan Dučić je upoznao Magdalenu Nikolić u jesen 1893. godine na balu u tek sagrađenom hotelu "Drina" u Bijeljini i već se početkom novembra tajno verio, a po drugoj, njihov prvi susret zbio se na zabavi povodom slave Svetog Save, na kojoj je Magdalena recitovala Z1majevu pesmu "Svetli grobovi". Dučić je tada bio mlad ambiciozan učitelj i pesnik, a Magdalena je tek završila trgovačku školu.

Ali, kratko su bili zajedno, jer je već 10. jula 1894. godine odlukom Zemaljske vlade u Sarajevu Dučiću zabranjeno da radi kao učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, nakon što su u premetačini njegovog stana nađene dve pesme koje nisu bile po volji austrougarskoj vlasti: "Otadžbina" i "Oj Bosno".

Dučić je morao da ode iz Bijeljine, a jedini posao koji je mogao da nađe bio je u školi manastira Žitomislić kod Mostara.

Dvoje mladih su kontakt održavali pismima, ali ih sudbina nije više spajala. Tek, ni Jovan ni Magdalena nisu našli osobu "za ceo život".

U vreme „Višnjićevih dana" 2006. godine, SPKD „Prosveta" je postavila spomen-ploču na kuću. Na njoj su, u bareljefu, bili likovi Mage i Dučića, s prigodnim tekstom o njihovoj ljubavi i kraće biografije.

Ploču je, u međuvremenu, neko skinuo ili ukrao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )