FOTO: null

Banjaluka, Sarajevo - Odobravanjem izvoza mesa, mlijeka, ribe i jaja iz BiH na tržište Ruske Federacije, domaći proizvođači dobili bi pristup ogromnom tržištu, a upravo će to biti cilj domaćih proizvođača i prerađivača tokom predstojećih sastanaka sa rusk

Predstavnici ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, koja predstavlja Evroazijski ekonomski savez, stigli su juče u BiH kako bi sagledali čitav lanac proizvodnje, prerade, ali i kontrole proizvoda animalnog porijekla. Cilj je odobravanje izvoza određenih proizvoda na njihovo tržište, a planirano je da u idućih 15 dana obiđu 14 kompanija čiji proizvodi ispunjavaju uslove za izvoz na njihovo tržište.

Do nedjelje, 18. septembra, kontrolisaće proizvodnju na teritoriji FBiH, a nakon toga sedam dana će boraviti u RS. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je juče da će pod lupom veterinarskih inspektora Ruske Federacije biti gotovo svi faktori u lancu proizvodnje mesa i mlijeka.

- Ovo je važan događaj za BiH, jer rusku inspekciju čekamo više od godinu. Nastojaćemo da se ova misija i posjeta završi uspješno - rekao je Šarović dodavši da su Rusi zainteresovani za uvoz proizvoda mesne industrije, mljekarstva, ribe i jaja.

- Interesovanje za posjetu ruskih inspektora je bilo zaista veliko. Odabrano je 14 kompanija koje će obići, a bilo je prijavljeno više od 40 - kazao je Šarović i dodao da će ruska delegacija posjetiti i granični prelaz u Gradišci kako bi vidjeli rad graničnih veterinarskih inspektora, te veterinarske laboratorije.

- Poslije toga oni će napraviti nalaz na osnovu kojeg će biti odlučeno da li BiH dobija zeleno svjetlo za izvoz u njihovu zemlju - rekao je Šarović naglasivši da će eventualno odobravanje izvoza u Rusku Federaciju automatski značiti i slobodan pristup tržištima Bjelorusije i Kazahstana, kao i nekoliko drugih zemalja koje ulaze u tu carinsku uniju.

Prvi sastanak sa ruskom delegacijom održan je juče u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

U RS sastanci bi trebalo da budu održavani od 19. septembra, kada je planiran dolazak inspektora, a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS očekuju da će ova posjeta proći uspješno.

- Planirano je da obiđu nekoliko proizvođača i prerađivača proizvoda animalnog porijekla - rekli su u Ministarstvu.

U "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice, kojem je odobrena posjeta ruske delegacije, ističu da primjenjuju najviše svjetske standarde u proizvodnji hrane, a svoje proizvode kontinuirano plasiraju i na tržište EU.

- Stručnjaci "Mlijekoprodukta" iz sektora kontrole kvaliteta su izvršili uvid u pravilnike i propise Ruske Federacije koji se tiču oblasti mljekarstva, tako da možemo reći da smo dobro upoznati sa uslovima koji su ovim propisima definisani - rekli su u "Mlijekoproduktu".

Direktor mljekare "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje ističe da su takođe upoznati sa uslovima kojima treba da se prilagode kako bi njihovi proizvodi krenuli na rusko tržište.

- Svako tržište mnogo znači. Ako nam Rusija dozvoli izvoz uz povlastice, bez carinskih barijera, sigurno ćemo vrlo brzo osjetiti napredak - rekao je Vukoje.

Izvoz voća

Nakon što su ruski fitosanitarni inspektori obavili kontrole, BiH očekuje i podizanje rampe za izvoz voća u Rusiju. Odgovor o mjerama preduzetim na otklanjanju uočenih nedostataka poslat je prošle sedmice.

Kontrola

- proizvođači

- prerađivači

- veterinarski sistem

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )