FOTO: null

Izbjeglica iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja nisu se još uvijek uputile prema našim granicama, ali moram istaći da ukoliko se to desi da BiH neće moći da ih prima mimo svojih kapaciteta, izjavio je ovo danas za portal "Nezavisnih" Dragan Mektić, min

On je istakao da bi prve izbjeglice mogle da uđu u sjeveroistočni dio BiH, odnosno područje Bijeljine i Zvornika.

"Onda bi mogao biti napravljen koridor kroz BiH, prema zapadnom dijelu države, odnosno prema Unsko - Sanskom kantonu", naveo je Mektić I dadao da još uvijek nema informacija da su se izbjeglice pojavile na bilo kom graničnom prelazu u BiH.

On naglašava da se BiH već odavno priprema za masovni priliv izbjeglica.

"Pokrenuli smo sve mehanizme i kapacitete na svim nivoima vlasti u BiH da stvorimo organizovane uslove za njihov prihvat", navodi Mektić i dodaje da BiH ipak ima ograničene kapacitete.

Mektić kaže da se očekuje da izbjeglice krenu prema BiH, ali da ova zemlja nema kapaciteta da ih primi ni 50. 000 ni 100. 000 i da neće dozvoliti da se u BiH dogodi isto što i u Srbiji.

"Ne bih spekulisao o kojim tačno kapacitetima je riječ ali napominjem da smo mi angažovali sve lokalne zajednice i čak i neke kasarne koje se ne koriste biće opremljene ako za to bude bilo potrebe", kaže Mektić.

On ističe da ukoliko nije obezbjeđen dalji protok prema Evropskoj uniji BiH neće moći da primi puno migranata.

"Posljednja naša razmišljanja, prateći ovo šta se dešava u Hrvatskoj, gledajući šta je Mađarska uradila, kako najavljuje svoje reakcije Slovenija, mi onda ne možemo doći u situaciju da ih primamo neograničeno a da nije obezbjeđen njihov dalji protok izbjeglica", navodi Mektić.

Prema procjenama Mektić navodi da bi prve izbjeglice mogle da uđu u sjeveroistočni dio BiH, odnosno područje Bijeljine i Zvornika.

" Onda bi mogao biti napravljen koridor kroz BiH, prema zapadnom dijelu države, odnosno prema Unsko - Sanskom kantonu", naveo je Mektić.

U Sarajevu je za danas u 11 časova zakazan sastanak svih bezbjednosnih službi o izbjegličkoj krizi.

Kako je juče saopšteno iz Ministarstva bezbjednosti BiH bezbjednosne agencije u BiH vrše intenzivne pripreme za prihvat i registraciju izbjeglica u slučaju da se trenutna izbjeglička ruta pomjeri prema Bosni i Hercegovini.

To je bila glavna tema I jučerašnjeg sastanka ministra bezbjednosti Dragana Mektića s direktorima i predstavnicima agencija u sastavu Ministarstva - Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Službe za poslove sa strancima BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Naglašeno je da je neophodna bliska saradnja s drugim bezbjednosnim agencijama i policijama te ministarstvima, humanitarnim organizacijama i lokalnim zajednicama, koje su nadležne za humanitarni aspekt rješavanja eventualne izbjegličke krize, odnosno prevoz i smještaj izbjeglica.

U Bijeljini je za danas zakazana sjednica Štaba Civilne zaštite u cilju priprema za mogući dolazak izbjeglica, nakon što je Hrvatska zatvorila granične prelaze prema Srbiji.

Prema ranijim najavama, izbjeglice bi mogle da krenu da ulaze u BiH na graničnim prelazima kod Bijeljine i Zvornika.  

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je juče da je za mogućnost ulaska izbjeglica čuo u medijima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )