FOTO: null

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer u autorskom tekstu za Srnu istakao je da je Ustavni sud BiH postao suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije, i naglasio da održavanje referenduma o Danu Republike Srpske ne krši Ustav.

U tekstu pod nazivom "Dan Republike Srpske", Mejer je naveo da Ustavni sud BiH nije ništa više od nastojanja da se podrže stavovi jedne etničke grupe ili druge. 

Ustavni sud BiH uživa veoma malo poštovanja ili podrške kao nepristrasna pravna institucija i ona bukvalno nema moć provođenja - što još jednom pokazuje neuspjeh Zapada da osmisli viziju BiH i neuspjeh države BiH, istakao je Mejer. 

"Ustavni sud BiH postao je suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije. Sud i dalje ima troje sudija `međunarodne zajednice`, koje kao što je slučaj i sa Savjetom za provođenje mira i visokim predstavnikom, predstavljaju neželjeno i nepotrebno spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH. Štaviše, odluke Suda su često ignorisane", naveo je Mejer. 

Iako su većina građana Republike Srpske, naravno, Srbi, formulacija referenduma ne sadrži zabranu kojom bi se spriječili muslimani ili Hrvati koji žive u Republici Srpskoj da iskoriste svoje pravo da glasaju. 

"Na isti način, ne postoji ništa u Ustavu što bi zaustavilo Vladu FBiH od održavanja referenduma u vezi sa Danom Federacije", istakao je Mejer. 

Mejer je naglasio i da je davno prošlo vrijeme da se održi referendum o stalnom prisustvu Savjeta za provođenje mira i visokog predstavnika u BiH - čije je prisustvo snažan pokazatelj da su propali vizija zapadnih arhitekata Dejtona, institucije BiH i opredijeljenost ljudi jedinstvenoj državi. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )