FOTO: null

Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuje skrnavljenje vakufskog objekta u Bijeljini u kome se nalazi sjedište Medžlisa islamske zajednice u Bijeljini, koji je bio na meti vandala u noći između 5. i 6. aprila 2016.

Na navedenom objektu su ispisani uvredljivi grafiti kojima se grubo vrijeđa glavni imam MIZ Bijeljina, Samir ef. Camić.

- Međureligijsko vijeće u BiH, već više od pet godina vrši evidenciju napada na vjerske objekte i zalaže se za bolju zaštitu istih. U našem zadnjem izvještaju smo naglasili da su napadi na vjerske objekte još uvijek česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinitelja napada. Od presudne je važnosti da se počinioci identifikuju i da se strogo kazne. Malim novčanim kaznama i uslovnim osudama neće se postići preventivno djelovanje na buduće počinioce. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi, a imajući u obziru pojačan intenzivitet napada na vjerske objekte i vjerske službenike u posljednjem periodu, pozivamo sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom, kaže se u saopštenju.

- Ponovno pozivamo građane Bijeljene na toleranciju, uzajamno poštivanje i poštivanje ljudskog dostojanstva za svakog čovjeka jer su to vrijednosti koje baštine naše religije, ističu u ovom vijeću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )