FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poželio je u Božićnoj poruci da se najradosniji hrišćanski praznik dočeka u radosti, proslavi u veselju duhovnom i blagodatnom, te da se narod Božiji okuplja u svetim hramovima.

Vladika je podsjetio da rođenje Hrista predstavlja bogočovječanski i istorijski događaj i pozvao svakog čovjeka da bude učesnik, a ne posmatrač ovog praznika, božićnih običaja i korisnik materijalnih dobara pripremljenih za slavlje. 

"Ne bih želio da nam praznici dolaze i prolaze, a mi da i dalje sve to doživljavamo i tumačimo kao dio civilizacijske istorije i kulture, jer Božić to nije, Božić je dio svakoga od nas", poručio je vladika Hrizostom i naglasio da je suština slavljenja Božića u identifikaciji čovjeka sa Hristom spasiteljem. 

U Božićnoj poruci vladika Hrizostom je apelovao da vjerni poštuju sebe i čuvaju svoje dostojanstvo. 

"Niko nas ne može tako povrijediti kao mi sami sebe. Ono što priliči neznabožcima i nevjernicima ne priliči nama hrišćanima, a to se poznaje po djelima našim, jer kakva su nam djela takva nam je i vjera", istakao je vladika zvorničko-tuzlanski. 

Vladika Hrizostom je poželio da se nikada ne ponove strašne nedaće iz 2014. godine i pozvao vjerne da i u nevoljama budu ljudi, jaki u vjeri i odlučni u pobjedi dobra. 

"Posebno se molimo za izbavljenje i spasenje naše braće i sestara u velikim nevoljama i bijedi u Ukrajini, Siriji, u Iraku, na našem Kosovu i Metohiji, da Bog sam ustane u odbranu nejakih i nezaštićenih", rekao je vladika Hrizostom. 

Vladika je u Božićnoj poruci osudio svjetske moćnike koji radi svojih interesa, kako je naveo, ubijaju ljude, žene i djecu, istrebljuju najstarije narode na svijetu i na najsuroviji način, koljući javno ljude, vrijeđaju dostojanstvo istinskih vjernika i samoga Boga. 

"Dignimo svi zajedno glas protiv takvih skrnavitelja vjere i dostojanstva", poručio je vladika Hrizostom. 

U poruci uoči Božića vladika Hrizostom je ukazao i na stradanje ljudi u Africi i Aziji. 

"Molimo se za sve bolesnike i stradalnike Afrike i Azije koji stradaju ne svojom krivicom, već namjerama onih koji nad njima vrše kojekakve eksperimente i testiraju svoje proizvode", rekao je vladika. 

Poželivši među ljudima dobro i mir Božiji, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom je u Božićnoj poruci naglasio da ovi najuzvišeniji principi treba da vladaju među narodima i njihovim predstavnicima. 

"Jako smo zabrinuti retorikom i postupcima pojedinaca koji uzimaju sebi za pravo da ovaj prekomjerno povrijeđeni narod još više i dodatno povređuju", poručio je vladika Hrizostom i pozvao da mir božiji vlada među ljudima i narodima, a dobra volja da bude potvrda tog božijeg mira. 

Uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji – Hristos se rodi", episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom zaželio je srećnu i berićetnu novu 2015. godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )