FOTO: null

Meddžida Kreso, sada već bivša predsednica Suda BiH, nezakonito je isplaćivala jubilarne nagrade pojedinim sudijama Suda BiH i stručnom osoblju, na što je prošle godine u tu svrhu potrošeno 8.300 maraka budžetskog novca.

Ove nepravilnosti konstatovali su državni revizori u izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Suda BiH za prošlu godinu. Podsjetimo, na čelu Državnog suda do 26. januara ove godine bila je Kreso, koju je nasledio Ranko Debevec, piše Avaz.ba.

Inače, Kreso je u ovoj godini u iste svrhe u budžetu Suda BiH bila predvidjela oko 30.000 KM, ali je, kako saznajemo, Debevec zaustavio tu njenu dugogodišnju praksu, kojom je, očigledno, pokušavala kupiti naklonost pojedinaca.

Kreso je i ranijih godina isplaćivala iste nagrade, iako na to nije imala pravo. U najnovijem izvještaju revizora se navodi:

- Ponovo je konstatovano da je izvršena isplata jubilarnih nagrada sudijama i stručnom osoblju iako iste nisu predviđene Zakonom o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. Smatramo da se prilikom isplata naknada za sudije i stručno osoblje treba pridržavati odredbi Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH - utvrdili su revizori. Takođe, i za 2015. godinu revizori su istakli iste neregularnosti, ali se Kreso oglušila na njihove izvještaje.

U revizorskom izvještaju za 2015. godinu stoji da je na “isplate stimulacija i jubilarne nagrade za stabilnost u radu i darove djeci isplaćeno 16.540 KM.

Odstupanja kod javnih nabavki Revizori su konstatovali i određene nedostatke tokom nabavke videonadzora. Utvrđeno je da su u tenderskoj dokumentaciji definisani kazneni penali u slučaju kašnjenja isporuke robe od dobavljača, dok takve odredbe nisu bile definisane ugovorom. Analizom procjenjenih vrijednosti nabavki u odnosu na vrijednost zaključenih ugovora ustanovljeno je da kod pojedinih nabavki postoje značajna odstupanja, ističe se takođe u revizorskom izvještaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )