FOTO: bljesak.info

Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Moldaviji predstavljali su Boris Stanković, Marko Jojić, Dejan Stanković, Damjan Stanković, Boris Velašević i Tarik Džaka.

Najbolji rezultat ostvario je najmlađi učenik (prvi razred) Boris Stanković, osvojivši 28 od maksimalnih 40 bodova te je time zaslužio srebrnu medalju. Pored njega, bronzanim medaljama su se okitili Marko Jojić (22 boda), Dejan Stanković (21 bod) i Damjan Stanković (17 bodova). Počasnu pohvalu su osvojili Boris Velašević (14 bodova) i Tarik Džaka (11 bodova), uz napomenu da je Borisu samo bod nedostajao do bronzane medalje.

Treba istaći da ovo nisu prvi uspjesi ovih učenika, već su oni plod dugogodišnjeg rada. Tako je Boris Stanković prošle godine bio jako blizu zlatne medalje na Juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (osvojio je srebro), a Marko Jojić je osvojio srebrnu medalju na istom takmičenju 2017. godine. Dejan Stanković je osvojio bronzanu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi prošle godine, a Damjan Stanković bronzanu medalju na prošlogodišnjoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Boris Velašević je na ovom takmičenju bio naš najbolji takmičar prošle godine osvojivši bronzanu medalju, dok se istom medaljom okitio i na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, na osnovu čega je primljen na prestižni američki univerzitet MIT. Tariku Džaki je ovo bilo prvo međunarodno takmičenje, naveli su iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

"Želimo još jednom čestitati cijeloj ekipi kao i liderima Bojanu Pažinu i Adisi Bolić, te istaći da smo jako ponosni što ste našu državu (opet) predstavili u najboljem svjetlu, te se zahvaliti Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na finansijskoj podršci pri odlasku ekipe u Moldaviju", istakli su iz Udruženja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )