FOTO: null

U institucijama BiH ni ove godine neće posustati kada je u pitanju angažovanje spoljnih saradnika i isplata dobrih honorara i naknada za rad u komisijama, a za to će iz budžeta biti potrošeno više od šest miliona maraka.

Budžet institucija BiH za ovu godinu pokazuje da će izdaci za ugovorene i druge posebne usluge dostići 36,16 miliona KM, što je u odnosu na budžet iz 2015. više za 1,32 miliona KM, a nadležni navode da imaju opravdanje za tu razliku.

Od ukupnog iznosa najviše novca, skoro šestina, završiće u džepovima saradnika za sve i svašta u sistemu koji ima i više od 22.300 zaposlenih, uprkos upozorenjima nadležnih da ti ugovori budu zaključivani samo u krajnjim slučajevima.

Spoljni saradnici su u proteklim godinama angažovani bez utvrđenih i transparentnih procedura, dokumentovanja razloga i potreba, a zaključeno je da uglavnom nema podataka o efektima realizovanih ugovora.

U ovogodišnjem budžetu je vidljivo da će za ugovore o djelu, ugovore o privremenim i povremenim poslovima, autorske honorare, naknade za rad u komisijama te poreze i doprinose na osnovu tih usluga biti potrošeno oko 6,44 miliona KM.

To je za oko 60.000 manje u odnosu na iznos iz budžeta za prethodnu godinu.

U Savjetu ministara BiH su kazali da je najveće povećanje na stavci ugovorene i druge posebne usluge evidentno u budžetu Centralne izborne komisije BiH i to za više od milion KM zbog sprovođenja lokalnih izbora.

Evidentno je i povećanje kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je godinama na meti kritika upravo zbog velikog broja zaključenih ugovora o djelu. Taj resor i ove godine planira da poveća izdatke za 340.000 KM zbog većeg izdvajanja za usluge medija, angažovanja eksperata na ugovore o privremenim i povremenim poslovima za pripremu zakona i druge namjene.

Više novca potrošiće i Ministarstvo pravde BiH i to za 330.000 KM, uglavnom zbog povećanja izdvajanja za rad komisija, dok će Direkcija za evropske integracije potrošiti za te namjene više za 170.000 zbog programa višegodišnjeg projekta "Podnošenje zahtjeva za članstvo u EU".

Da se mora voditi računa o štednji u institucijama BiH te o smanjenju broja ugovora o djelu, upozoravaju iz nevladinog sektora i Parlamenta BiH. Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović je upozorio da angažovanje spoljnih saradnika nije problem od juče i da se o tome dosta pričalo. Kaže da je dobro da se smanjuju izdaci za ugovore o djelu, ali da to nije dovoljno. Podsjetio je da je bilo slučajeva gdje su iste osobe angažovane više godina.

- Angažovanje spoljnih saradnika mora da bude dodatno smanjeno, jer nije tajna da su pojedinci zapošljavani za neke poslove za koje neko već prima platu, što je nedopustivo - rekao je Prodanović i naglasio da institucije moraju da poštuju preporuke revizora.

Iz stavke ugovorene i druge posebne usluge iz budžeta BiH će milioni biti dati i za usluge reprezentacije kao i za rad u upravnim i nadzornim odborima. Za iće i piće planirano je da bude potrošeno 2,28 miliona, što je oko 100.000 manje nego u prošloj godini, dok će za rad u odborima sa porezima i doprinosima otići 2,56 miliona KM.

Izdaci za stručne usluge dostići će 1,29 miliona, za usluge stručnog obrazovanja biće dato 860.000, dok će za pružanje ugostiteljskih usluga i smještaj biti potrošeno 640.000 KM. Za troškove sporova, vještačenja, troškove svjedoka i ekshumacija te protokolarnih poslova biće dat 4,51 milion KM. 

Revizija

Kancelarija za reviziju institucija BiH nedavno je istakla da napravljeni koraci nisu dovoljni za ozbiljniji iskorak u ovoj oblasti i da su i dalje za brojne poslove angažovani spoljni saradnici. Stav revizije je da brojne institucije nisu preduzele konkretne aktivnosti kako ovih problema ne bi bilo idućih godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )