FOTO: Telegraf.rs

Marame, hiruške i maske ručne izrade mogu da spriječe prenošenje korona virusa, ali pokazuju izvjesne nedostatke, pokazalo je novo istraživanje.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Edinburgu testirana je efikasnost sedam tipova maski u pogledu sprečavanja širenja COVID-19. Rezultati pokazuju da sve zaštitne maske, osim onih sa ventilom, smanjuju domet izdisaja za najmanje 90 odsto, prenosi Skaj njuz.

Mjerenja su vršena na ljudima koji su nosili različite vrste maski u stojećem i ležećem položaju, kao i na lutkama koji su bile prikačene na uređaj koji vrši simulaciju kašlja.

Posebna vrsta snimka korišćena je kako bi naučnicima omogućila da detektuju domet i pravac vazduha koji biva ispušten prilikom kašljanja ili teškog disanja.

Iako su i hiruške i maske ručne izrade ograničile protok vazduha direktno kroz njih, sa strana, iznad i ispod maski ispuštanje vazduha bilo je intenzivno i sa velikim dometom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )